- ΑΓΚΥΡΑ.- Ούτε ο θάνατος ενός δεύτερου απεργού πείνας στις τουρκικές φυλακές, χτες, φαίνεται ικανός να μεταστρέψει την πολιτική της Αγκυρας, η οποία επισήμως παραμένει σιωπηρή, όσον αφορά τη... - 1996-07-24 00:00:00.0"/> - ΑΓΚΥΡΑ.- Ούτε ο θάνατος ενός δεύτερου απεργού πείνας στις τουρκικές φυλακές, χτες, φαίνεται ικανός να μεταστρέψει την πολιτική της Αγκυρας, η οποία επισήμως παραμένει σιωπηρή, όσον αφορά τη... - 1996-07-24 00:00:00.0" /> Νεκρική σιωπή στην Αγκυρα... | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νεκρική σιωπή στην Αγκυρα...
  • Και δεύτερος απεργός πείνας πέθανε χτες
  • Αντιδρούν διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • "Σιωπά" επισήμως ο Ερμπακάν, ενώ η αστυνομία προχωρά σε νέες συλλήψεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ούτε ο θάνατος ενός δεύτερου απεργού πείνας στις τουρκικές φυλακές, χτες, φαίνεται ικανός να μεταστρέψει την πολιτική της Αγκυρας, η οποία επισήμως παραμένει σιωπηρή, όσον αφορά τη μεταχείριση των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Οι διαδηλώσεις και οι συλλήψεις συνεχίζονται, άλλοι 52 κρατούμενοι σε 11 φυλακές προσχώρησαν στην απεργία πείνας - ή "απεργία θανάτου", όπως την αποκαλούν - η οποία βρίσκεται σήμερα στην 66η ημέρα της, και η κρίση καλά κρατεί...

Ο Αλτάν Μπερντάν Κερίμγκιλερ, 28 ετών, έσβησε νωρίς χτες το πρωί, στη φυλακή του Μπαϊραμπασά. Ο νεαρός Τούρκος, του οποίου η δίκη άρχισε το 1992 και δεν τελείωσε ποτέ (!), συμμετείχε στην απεργία πείνας, η οποία ξεκίνησε, εδώ και δύο μήνες, από αριστερούς πολιτικούς κρατούμενους. Κύρια αιτήματά τους, η βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους και το κλείσιμο της φυλακής υψίστης ασφαλείας του Εσκί Σεχίρ.

Δέκα ακόμη κρατούμενοι έχουν πέσει σε κώμα, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, και "αν δε γίνει κάτι γρήγορα, θα πεθάνουν", όπως δηλώνει ο γενικός του γραμματέας, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντσί.

Διαδηλώσεις, τραυματισμοί και συλλήψεις

Ο θάνατος των δύο απεργών πείνας πυροδότησε νέες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπου χτες πενήντα άνθρωποι συνελήφθησαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι - περίπου 150 - διαδηλωτές επιχείρησαν να κατευθυνθούν στο νεκροταφείο της συνοικίας Σαριγαζί της Πόλης, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους δύο νεκρούς, όμως οι αρχές ασφαλείας τούς παρεμπόδισαν. Ακολούθησαν συγκρούσεις, στις οποίες οι διαδηλωτές κατέστρεψαν δύο αστικά λεωφορεία.

Στη Γερμανία, παράλληλα, σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων με εμπρηστικές βόμβες, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Οι επιθέσεις στη Βρέμη, όπου τραυματίστηκε ένας κάτοικος, το Ντόρτμουντ, το Ομπερχάουζεν και την Κολωνία, προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές. Οι διωκτικές αρχές στρέφονται στο ενδεχόμενο οι επιθέσεις να προέρχονται από Κούρδους, καθώς στη Γερμανία δρουν παράνομες κουρδικές οργανώσεις.

Η πολιτική διάσταση

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό απειλείται λόγω της απεργίας πείνας και των θανάτων των δύο κρατουμένων. Διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Ομοσπονδία των Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλούν την Αγκυρα να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των πολιτικών κρατουμένων. Η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε, διά της διπλωματικής οδού, την Τουρκία να βελτιώσει τις συνθήκες στις φυλακές.

Η απεργία πείνας διοργανώθηκε κυρίως από το Επαναστατικό Λαϊκό Μέτωπο της Τουρκίας (τμήμα της πρώην Ντεβ Σολ), ενώ σε αυτήν δε συμμετέχουν οι φυλακισμένοι που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Τα μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αρκετά αδιάφορα έναντι του θέματος, με τα περισσότερα να αναφέρονται απλώς εν συντομία στο θάνατο του φυλακισμένου. Πάντως, η αγγλόφωνη εφημερίδα "Turkish Daily News", η οποία θεωρείται ως εκφράζουσα τη "φιλοδυτική" μερίδα του πολιτικού σκηνικού, σχολιάζει ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε διλημματική κατάσταση, καθώς διίσταται μεταξύ της ανάγκης διατήρησης καλής εικόνας στο εξωτερικό και της επιβολής του νόμου και της τάξης...

  • Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την οργή της "για την άγρια μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία" εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους θάβουν ζωντανούς... (2004-01-09 00:00:00.0)
Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος (2001-04-25 00:00:00.0)
Κυβερνητικό ρεσιτάλ υποκρισίας (2001-04-19 00:00:00.0)
Να ενισχυθεί η διεθνής συμπαράσταση (2000-12-22 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές (1996-11-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στις φυλακές (1996-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ