Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις, περιοδείες και συναντήσεις

Πυρετός διαβουλεύσεων και συνομιλιών επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η περιοδεία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, ενώ σήμερα αναμένεται να αρχίσει η περιοδεία του ειδικού απεσταλμένου του Μπιλ Κλίντον. Την ίδια στιγμή, με χαμόγελα έληγε και η συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον νέο Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, τα θέματα της οποίας, όμως, δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Γαλλία και ΗΠΑ "περιοδεύουν" στην περιοχή

Με το σύνολο της λιβανικής ηγεσίας επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αναμενόταν να έχει συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογό του Φαρίς Μπουέζ, τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Ραφίκ αλ Χαρίρι και τον πρόεδρο της λιβανικής Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι. Ο ντε Σαρέτ έφθασε στη Βηρυτό προερχόμενος από τη Δαμασκό, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο αλλά και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Η αποστολή του ντε Σαρέτ, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται από το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι να δώσει νέα πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, υποστηρίζοντας την αρχή της ανταλλαγής εδαφών για την ειρήνη. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι το Παρίσι έχει, ήδη, επανειλημμένως καλέσει τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στις σκληρές της διακηρύξεις και να σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Στη Συρία, όμως, βρέθηκε, χτες, και ο Ντένις Ρος, ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για τη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Χαφέζ αλ Ασαντ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία και στο Ισραήλ. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, ο Ρος, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Λονδίνο, συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν, στους οποίους μετέφερε μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου, καθώς και τις "ευχές του για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Συνάντηση με χαμόγελα

Την πρώτη του συνάντηση με εκπρόσωπο της νέας ισραηλινής κυβέρνησης είχε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και ο Αραφάτ συναντήθηκαν, χτες το μεσημέρι, στο κτίριο υποδοχής των επισήμων στην πόλη της Γάζας. Μετά από τις καθιερωμένες φωτογραφίες και χειραψίες, οι δύο άνδρες αποσύρθηκαν και συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών για περισσότερο από μιάμισι ώρα. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας τόσο ο Λεβί όσο και ο Αραφάτ αρκέστηκαν στις ευχές και στα ευγενή σχόλια και απέφυγαν πεισματικά να αποκαλύψουν το περιεχόμενο της συζήτησής τους. Ο Αραφάτ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τη Δυτική Οχθη πολύ σύντομα. Από την πλευρά του, ο Νταβίντ Λεβί αρκέστηκε στο να πλέξει το εγκώμιο του Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο χαρακτήρισε ανοιχτόμυαλο και έτοιμο για ειλικρινή και στενή συνεργασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαισιοδοξία και λακωνικότητα στη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ (2000-06-16 00:00:00.0)
«Ναυάγιο» στη συνάντηση Μπάρακ - Αραφάτ (2000-02-04 00:00:00.0)
Στα άκρα οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις (1997-09-09 00:00:00.0)
Δισταγμοί και προβληματισμός μετά τα χαμόγελα (1997-07-24 00:00:00.0)
Παράταση... για χάρη μιας μέσης λύσης (1997-03-05 00:00:00.0)
Συναντήσεις... εκτός συνόρων (1996-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ