Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ψήφο εμπιστοσύνης ζητεί ο Σρέντερ...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η πρόταση του Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την αποστολή 3.900 Γερμανών στρατιωτών στην Κεντρική Ασία, στο Αφγανιστάν και αλλού, φαίνεται πως ήταν η πιο δυνατή αφορμή για ένα τελικό ξεκαθάρισμα στο συνεχώς δονούμενο από αντιπαραθέσεις και διαφωνίες κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών -Πρασίνων, ακόμη και εάν αυτό σημάνει τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών... Ετσι, ο Γερμανός Καγκελάριος επέλεξε την πιο «ριψοκίνδυνη» λύση και, παίζοντάς τα όλα για όλα, αποφάσισε να συνδέσει την έγκριση της πρότασης περί αποστολής γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό με τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του κατά την ψηφοφορία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή.

Ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριζαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως ο Γερμανός Καγκελάριος έλαβε αυτή την απόφαση ευελπιστώντας πως μ' αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να συσπειρώσει ή να κάμψει τις αντιδράσεις των διαφωνούντων βουλευτών της παράταξής του (Χριστιανοδημοκράτες) και των οκτώ βουλευτών των «Πρασίνων» που διαφωνούν κατηγορηματικά με την αποστολή και εμπλοκή γερμανικών στρατευμάτων στον πόλεμο. Εντούτοις, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Πέτερ Στρουκ, επέμενε πως ο Γερμανός Καγκελάριος «δεν είχε άλλη λύση» απ' το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, με το σκεπτικό πως «αργά ή γρήγορα» θα ανέκυπταν «νέα προβλήματα και εντός του 2002» είτε σε σχέση με την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων είτε σε σχέση με άλλα ζητήματα...

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτζ δήλωνε πως η παράταξή του «θα καταψηφίσει σ' αυτό το ζήτημα την κυβέρνηση Σρέντερ μη δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης».

Στο μεταξύ, ορισμένα στελέχη των Πρασίνων έλεγαν πως οι νέες εξελίξεις στο Αφγανιστάν ίσως σημάνουν λιγότερους κινδύνους για την εκεί αποστολή γερμανικών στρατευμάτων, ενώ άλλα σχολίασαν την κίνηση του Σρέντερ περί ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή ως «καθαρό εκβιασμό».

Εάν, τελικώς, κατά την ψηφοφορία της ερχόμενης Παρασκευής, η κυβέρνηση Σρέντερ δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα συμβούν τα εξής: πρώτον, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιοχάνες Ράους, θα πρέπει να κηρύξει διάλυση της Βουλής εντός 21 ημερών και να κηρύξει πρόωρες εκλογές και δεύτερον ο Καγκελάριος είτε θα ηγηθεί κυβέρνηση μειοψηφίας είτε θα υποβάλει την παραίτηση από το αξίωμά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ