Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Εδώ και τώρα χωρίς περιστροφές να διεκδικηθεί το σύνολο των αποζημιώσεων

«Εμείς σας το λέμε καθαρά, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις συγκάλυψης όλων των κυβερνήσεων να μη διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές», τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, και κατέθεσε το σχέδιο απόφασης του Κόμματος, με το οποίο απαιτεί την άμεση διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε πως αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από την ολοκλήρωση του πορίσματος, μόλις τώρα το φέρνουν στην Ολομέλεια. «Η μόνη περίοδος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θυμάται τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι η προεκλογική», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, αν και ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επανειλημμένως με την Γερμανίδα καγκελάριο. Δηλαδή, «ακολούθησε κατά γράμμα τα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν διεκδίκησε ποτέ τις γερμανικές οφειλές για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου».

Αναφερόμενη στο πόρισμα, επισήμανε πως δεν περιέχει καμία ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να διεκδικήσει το σύνολο των γερμανικών αποζημιώσεών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται η πρόταση που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση για να ψηφιστεί από τη Βουλή, παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Επίσης, υπογράμμισε πως στο πόρισμα δεν συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις των θυμάτων των ναζιστικών δυνάμεων, των ομήρων και της αναγκαστικής εργασίας, δηλαδή των ιδιωτών, ούτε και θέτει ζήτημα άμεσης διεκδίκησής τους από τη Γερμανία. Πρόσθεσε πως δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι πρώτα έπρεπε να τεκμηριωθεί η οφειλή, γιατί στοιχεία υπήρχαν και υπάρχουν, όπως οι εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν αναλάβει διάφορα ιδρύματα, όπως το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας, για να ξεχαστούν τα ναζιστικά εγκλήματα.

Παράλληλα, επισήμανε πως την ίδια πρακτική ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Παλαιστινιακό κράτος, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες την απόφαση της Βουλής για την αναγνώρισή του, «για να μην κακοκαρδίσετε τους κολλητούς σας συμμάχους, το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και τον "διαβολικά καλό" Τραμπ».

«Το λέμε καθαρά, ο λαός μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς, ταυτόχρονα με τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, προσθέτοντας πως «εμείς θα επιμένουμε να αναδεικνύουμε το θέμα πολύμορφα, μέσα και έξω από τη Βουλή και την Ευρωβουλή θέτοντας το θέμα της διεκδίκησης ως λαϊκή απαίτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ