Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αντιμέτωποι με σοβαρά εμπόδια για να μπορέσουν να ψηφίσουν

Αναγκαία η λήψη μέτρων άμεσα, για να διασφαλιστεί στην πράξη το εκλογικό τους δικαίωμα

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές βρίσκονται χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ιδιαίτερα εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού που αυτές τις μέρες πιάνουν δουλειά, καθώς ξεκινά η τουριστική σεζόν.

Εποχικοί εργαζόμενοι από όλη τη χώρα που πηγαίνουν για δουλειά σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι για να ψηφίσουν πρέπει να ταξιδέψουν στον τόπο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, αντιμετωπίζουν τόσο τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, όσο και το απαγορευτικό κόστος που συνεπάγεται το ταξίδι για να ψηφίσουν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, επιβάλλει να ληφθούν μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί στην πράξη και όχι θεωρητικά το δικαίωμα των εργαζομένων να ψηφίσουν, με βάση και τη σχετική νομοθεσία για τις εκλογικές άδειες.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η σημασία των παρεμβάσεων του ΚΚΕ με θέμα το μεγάλο κόστος που επωμίζονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι που χρειάζεται να μετακινηθούν για να ψηφίσουν στις εκλογές.

Εμπόδια από την εργοδοσία και το υψηλό κόστος μετακίνησης

Ηδη, εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που έχουν θέσει το αίτημά τους να πάρουν άδεια για να ψηφίσουν, καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» ότι έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες από την εργοδοσία. Στις συνθήκες εντατικοποίησης και εργοδοτικής ασυδοσίας που δουλεύουν, τα ρεπό, πόσο μάλλον οι άδειες, θεωρούνται «είδος πολυτελείας» και οι εργοδότες δεν βλέπουν με καλό μάτι τις δυο - τρεις μέρες απουσίας τους, παρότι πρόκειται για μέρες που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται για την εβδομαδιαία τους ανάπαυση και συστηματικά τις στερούνται. Ηδη, εργαζόμενοι που έχουν ζητήσει άδεια, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την πίεση της εργοδοσίας. «Πού θα πας, τις μέρες εκείνες θα είμαστε φουλ σε πληρότητα», «αν λείψεις οι συνάδελφοί σου θα αναγκαστούν να δουλέψουν παραπάνω ώρες», είναι μερικά από τα εργοδοτικά «επιχειρήματα» που αντιμετωπίζουν...

Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το μεγάλο κόστος, το οποίο συνεπάγεται η μετακίνηση των εποχικών εργαζομένων, αφού τα εισιτήρια, είτε αεροπορικά είτε ακτοπλοϊκά, από και προς τους τουριστικούς προορισμούς είναι πανάκριβα. Ακόμα κι αν ο εργαζόμενος καταφέρει να εξασφαλίσει τα ρεπό, πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει τέσσερα - πέντε μεροκάματα για ένα εισιτήριο στο κατάστρωμα του πλοίου (όταν υπάρχουν δρομολόγια που να ταιριάζουν στις μέρες των ρεπό), ενώ το κόστος εκτοξεύεται στην περίπτωση ενός αεροπορικού ταξιδιού. Κι όλα αυτά ενώ στην τσέπη των εποχικών εργαζομένων δεν έχει μπει ακόμα ο πρώτος μισθός...

Να δοθεί απάντηση και στην κάλπη!

Οπως εξηγεί εργαζόμενος που εδώ και έναν μήνα δουλεύει σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Ρόδο, «οι προσλήψεις γίνονται ώστε ίσα - ίσα να βγαίνουν οι βάρδιες», με τους εργαζόμενους να μην έχουν μέρα ξεκούρασης και να τελειώνουν κάθε μέρα τη δουλειά εξουθενωμένοι. Ο ίδιος εξασφάλισε μόλις μία μέρα άδειας, κατά την οποία θα ταξιδέψει από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη για να ψηφίσει. Οπως εξηγεί, έχει αποφασίσει να θυσιάσει τις λιγοστές ώρες ξεκούρασης που του μένουν ανάμεσα στις βάρδιες, να επωμιστεί το κόστος των εισιτηρίων που φτάνει το 10% του μισθού του, προκειμένου να φτάσει στην κάλπη.

«Πρέπει να κάνουμε απόφασή μας να παλέψουμε για τη ζωή μας», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο την ψήφο, αλλά συνολικά τη στάση ζωής κάθε εργαζόμενου και ιδιαίτερα των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν συνθήκες γαλέρας. «Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τις μέρες του Πάσχα, τις οποίες τις περάσαμε στο ξενοδοχείο, με 10 και 11 ώρες δουλειάς», επισημαίνει και προσθέτει πως «όσο χειρότεροι είναι οι όροι δουλειάς, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει να δώσουμε και με την ψήφο μας δύναμη στον αγώνα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ