Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εκτός δασικής προστασίας οι «φρυγανικές εκτάσεις»

Στη διευκόλυνση επιχειρηματικών ομίλων που το τελευταίο διάστημα εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στον τομέα του τουρισμού σε μια σειρά νησιά του Αιγαίου, στοχεύει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με τον χαρακτήρα των «φρυγανικών εκτάσεων», οι οποίες θα χαρακτηρίζονται στο εξής «χορτολιβαδικές» και όχι «δάση» ή «δασικές».

Η Υπουργική Απόφαση στηρίχθηκε σε σχετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, η οποία συντάχθηκε έπειτα από ερώτημα που κατέθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία «εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες που συντάσσουν τους δασικούς χάρτες αυτήν την περίοδο, θα λάβουν υπόψιν τους τον παραπάνω ορισμό, γεγονός που, όπως αναφέρει το υπουργείο, «θα επιφέρει και σημαντική μείωση του χρόνου κατάρτισης των δασικών χαρτών», μειώνοντας έτσι και τους χρόνους για την εκτέλεση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων, αφού θα έχει ξεκαθαριστεί ο χαρακτήρας των εκτάσεων και κατά συνέπεια το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Παράλληλα, οι ήδη θεωρημένοι δασικοί χάρτες θα «επικαιροποιηθούν» σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία για λεγόμενα «πρόδηλα σφάλματα», ενώ οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα αναμορφωθούν σύμφωνα με διαδικασία που αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ.

Τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, είναι άκρως χαρακτηριστικά των επιδιώξεων που έρχεται να εξυπηρετήσει η παραπάνω απόφαση. Αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα «ανισονομίας» που επικρατούσαν με το μέχρι πρόσφατα ισχύον καθεστώς, εκτάσεις με τα ίδια χαρακτηριστικά σε άλλες περιοχές της χώρας να χαρακτηρίζονται «δάση» ή «δασικές» και σε άλλες «χορτολιβαδικές», πρόσθεσε ότι στο εξής «...δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη μεταβίβαση ή χρήση αυτών των εκτάσεων και υποστήριξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα...».

Πρόκειται για ρύθμιση που αντικειμενικά θα λειτουργήσει προς όφελος διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων, αφήνοντας παράλληλα «ανοικτό» παράθυρο για την απεμπόληση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου σε έναν μεγάλο αριθμό εκτάσεων που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν δασικές. Η απόφαση αυτή αλλάζει επίσης διατάξεις της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας, επεμβαίνοντας συνολικά και επί τα χείρω στο όποιο προστατευτικό πλαίσιο των δασών, όπως καθορίζεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ