Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 120 ΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΦΠΑ
Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής

Με τον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης να έχει χτυπήσει «κόκκινο», φτάνοντας ο πρωθυπουργός να κάνει λόγο ακόμα και για «ιστορική στιγμή», ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών σχετικά με τις 120 δόσεις, στο οποίο προστέθηκαν με μορφή τροπολογιών οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Ζάππειο για το επίδομα στους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων και άλλων προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής, υπερψήφισε όσες ρυθμίσεις προέβλεπαν έστω και ελάχιστη πραγματική ανακούφιση για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και καταψήφισε τις ρυθμίσεις για τη στήριξη του κεφαλαίου. Παράλληλα, από τους βουλευτές του και τις τρεις μέρες της συζήτησης αναδείχθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι τα «θετικά» μέτρα για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση είναι στην ουσία η άλλη όψη της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, το προκλητικό άλλοθι ώστε να αποδεχτεί ο λαός να ματώνει για τη «δημοσιονομική υπεραπόδοση» που θέλει το κεφάλαιο, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα του επιστρέψουν 1 από τα 100 που άρπαξαν.

Ακριβώς η λεηλασία του λαού χωρίς τέλος και η αποδοχή της από το λαό ήταν και το «διά ταύτα» των όσων «πανηγυρικών» ανέφερε χτες στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι τα μέτρα αυτά είναι «χάρη στις δυνατότητες που μας δίνει η υπεραπόδοση της οικονομίας» - το μάτωμα δηλαδή του λαού - και επειδή «μπορούμε να πιάνουμε τους στόχους, ορίζοντας εμείς τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα πιάνουμε τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί η ελληνική οικονομία».

Ακόμα πιο χαρακτηριστική για την προσπάθεια χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, ώστε να θεωρείται μονόδρομος και δεδομένη η χαμοζωή και από εκεί ό,τι φιλοδώρημα πέσει, ήταν η αποστροφή του για τα «ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου» που μπορεί να έρθουν, με προϋπόθεση «τις ακόμα θετικότερες ειδήσεις για την υπεραπόδοση της οικονομίας, τις ακόμα θετικότερες ειδήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο». Αυτό το αίσχος των μόνιμων θυσιών, μάλιστα, το ονόμασε «όραμα και για την Ελλάδα των πολλών» και «ενάρετο κύκλο» ο οποίος «θέλουμε να είναι διαρκής».

Παράλληλα, πιάνοντας τις «πάσες» που του ρίχνει διαρκώς η ΝΔ, που πλειοδοτεί σε αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι τάχα έχει «τρομάξει το μάτι του» από τις δηλώσεις Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που μαζί έχουν νομοθετήσει την εργασιακή ζούγκλα, μεταξύ άλλων ψηφίζοντας και το τρίτο μνημόνιο, κι ενώ αμέσως μετά, δείχνοντας προς το κεφάλαιο «για ποιον δουλεύει» τελικά η κυβέρνηση και πού πάει η «υπεραπόδοση», ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για «επιπρόσθετη υπερέκπτωση στις επενδύσεις, για να έχουμε περισσότερες επενδύσεις, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για πρόσληψη νέων εργαζομένων».

Ο δε υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, «καθησύχασε» τους «θεσμούς», λέγοντας ότι «εμείς έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019» και δεν ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς στόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ