Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
Το μόνο σίγουρο, είναι το ξεπούλημα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, προανήγγειλε από το Λονδίνο ότι στο επόμενο δίμηνο θα γίνει το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης

Χωρίς καν να γίνει η αποτίμηση των παγίων της Επιχείρησης, η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ, ολοκληρώνουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής της, μέσα σε ένα θολό τοπίο, με βασικό στόχο την υποτιμολόγηση της Επιχείρησης. Το γεγονός της μη ύπαρξης μητρώου παγίων, δημιούργησε προβληματισμό ακόμα και στη μελετητική εταιρία «American Appraisal», που συνέταξε την αναλογιστική μελέτη για λογαριασμό της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «American Appraisal», με την παράδοση της μελέτης στη ΔΕΗ, αναφέρει ρητά και τον προβληματισμό της για την απουσία μητρώου παγίων και συνεπώς της αποτίμησής τους, γεγονός που την οδηγεί στην καταγραφή μια σειράς αιρέσεων για το αποτέλεσμα της μετοχοποίησης. Μετά και από αυτές τις παρατηρήσεις, γίνεται ξεκάθαρο, ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι η υποτιμολόγηση της αξίας της ΔΕΗ, προκειμένου οι ιδιώτες που θα αγοράσουν πακέτα μετοχών της να τα πληρώσουν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Την ίδια στιγμή μύλος γίνεται μεταξύ διοίκησης της ΔΕΗ και του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης για το πότε θα γίνει η δημόσια εγγραφή και η διαπραγμάτευση της τιμής της μετοχής. Ενώ χτες κατατέθηκε ενημερωτικό δελτίο από τη ΔΕΗ στο ΧΑΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, φέρεται να δηλώνει από το Λονδίνο, ότι η δημόσια εγγραφή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Δεκέμβρη ή στις αρχές του 2002. Να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, προκρίνει τη δημόσια εγγραφή για το διάστημα μεταξύ 4-7 Δεκέμβρη.

Πάντως το ζήτημα, για το πότε τελικώς θα μετοχοποιηθεί η ΔΕΗ - αναμένεται να ξεκαθαριστεί την προσεχή Παρασκευή όπου έχει καθοριστεί συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και της διοίκησης της ΔΕΗ - καθώς προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων για το ποσοστό μετοχοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ