Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
MΙΚΡΟMEΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Σε πορεία αφανισμού

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επερώτηση του ΚΚΕ

Την κυβερνητική πολιτική, που αφανίζει τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις τους, κατήγγειλαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή σχετικής Επερώτησης. Αναπτύσσοντας την Επερώτηση ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί για τους μικρομεσαίους, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αλλά, αντίθετα, με την πολιτική της τους εμπαίζει. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και συρρικνώνει τους μικρομεσαίους και τους εκτοπίζει από την αγορά με τη χορήγηση μίας σειράς προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο και υπαγορεύει την πολιτική της.

Ο Σπ. Στριφτάρης αποκάλυψε την υποκρισία κατά των μικρομεσαίων τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ, που όταν είναι να κλέψουν την ψήφο τους, τους χαρακτηρίζουν ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αλλά όταν είναι να τους κυνηγήσουν, τους διαπομπεύουν χαρακτηρίζοντάς τους φοροφυγάδες.

Η πολιτική της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής του Κόμματος, έχει αποτέλεσμα να κλείνουν ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αλωνίζει η ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων, που καθημερινά αποκλείουν τις ΜΜΕ από την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι από το 1985 μέχρι το 1999 ο δείκτης παραγωγής στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης έπεσε κατά 56%, ενώ αντίστοιχη πτώση είχαν και οι τομείς της τυπογραφίας και του δέρματος. Ετσι, ενώ παλιότερα η χώρα μας έφτανε να εξάγει 18 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια, σήμερα εισάγουμε χιλιάδες παπούτσια.

Επίσης, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις είχαν το 1999 αύξηση κερδών 3,2%, οι μεσαίες είχαν 26% και οι μεγάλες έφτασαν στο 32,7%, αφού για τις τελευταίες υπάρχει πλήθος ρυθμίσεων για την πλήρη κατάληψη της αγοράς.

Ο εισηγητής τόνισε ότι η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στην ουσία ένα καθεστώς διωγμού τους, αφού το ίδιο φορομπηχτικά είναι τα αντικειμενικά κριτήρια ή η αντικειμενικοποίηση του ΦΠΑ που ισχύει σήμερα. Μεγάλο χτύπημα δέχονται, συνέχισε, και από τα ληστρικά τραπεζικά επιτόκια, που είναι σχεδόν τετραπλάσια του πληθωρισμού, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος και για περαιτέρω μείωση των συντάξεών τους. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση εκτοπίζει τους ΜΜΕ από την αγορά αλλά θα τους βρει μπροστά της και το ΚΚΕ θα συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Απαντώντας ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Καλαφάτης, εμφάνισε μία μαγική εικόνα για τις ΜΜΕ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φροντίζει για την ανάπτυξή τους. Είπε μάλιστα ότι θα εφαρμοστεί πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ΜΜΕ ύψους 510,5 δισ. δρχ., που θα αφορά στον εκσυγχρονισμό, στην καινοτομία, στην ηλεκτρονική παιδεία και στην επιχειρηματική δικτύωση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα όσα λέγονται για «λουκέτα» στις ΜΜΕ είναι μύθος, αφού, όπως είπε, στη χώρα μας ανοίγουν διπλάσιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σύγκριση με την ΕΕ.

Στην Επερώτηση εισήγηση έκαναν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης, Γ. Χουρμουζιάδης και Ν. Γκατζής, ενώ παρέμβαση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αντ. Σκυλλάκος.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την Επερώτηση θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Πέμπτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με πέντε απασχολούμενους το 90% των επιχειρήσεων (2009-02-07 00:00:00.0)
Η θέση σου είναι εδώ! (2003-06-10 00:00:00.0)
Κατοχυρώνεται ο εκβιασμός και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης (2002-05-22 00:00:00.0)
«Δόγμα» η εξυπηρέτηση των πολυεθνικών (2002-01-29 00:00:00.0)
Υπεύθυνη η κυβέρνηση για την καθυστέρηση (2001-02-10 00:00:00.0)
Η πολιτική φτώχειας και μιζέριας δεν είναι λύση (1995-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ