Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
«Δόγμα» η εξυπηρέτηση των πολυεθνικών

Οπλο της κυβέρνησης, για να περάσει την αντιαγροτική της πολιτική, το ψεύδος, η απάτη και ο εκβιασμός

Εχει γίνει κανόνας πια να ακούμε τους υπουργούς μετά από κάθε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ να μας λένε ότι η ελληνική πλευρά πάντα πετυχαίνει νίκες, τόνισε εισηγούμενος την Επερώτηση του Κόμματος ο βουλευτής Σπύρος Στριφτάρης. Ετσι, συνέχισε, έχουμε ακούσει ότι ήταν νίκη η αύξηση των προστίμων συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι, νίκη όταν καταργούνταν οι τιμές παρέμβασης και η υποχρεωτική συγκέντρωση στο λάδι, όταν καταργούνταν η τιμή στο ροδάκινο, στο πορτοκάλι, όταν στη βιομηχανική ντομάτα μειώνεται ταυτόχρονα και η επιδότηση.

Νίκη υπήρξε και όταν με το νέο κανονισμό για το λάδι επιτρέπεται και νόμιμα πια η νοθεία και η ανάμειξή του με σπορέλαια. Νίκη υπήρξε για την κυβέρνηση και όταν πρόσφατα δρομολογήθηκε η κατάργηση της επιδότησης στα καπνά μετά το 2004.

Με την Επερώτησή μας αυτή, τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης, δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, αφού έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι δόγμα γι' αυτήν η ικανοποίηση των αιτημάτων των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση, είπε, για να περάσει αυτήν την αντιαγροτική πολιτική, χρησιμοποιεί το ψέμα, την απάτη και τον εκβιασμό, οικονομικό, πολιτικό ή ηθικό. Ετσι, χρησιμοποιώντας μεμονωμένα παραδείγματα, επιχειρεί να εμφανίσει όλους τους αγρότες ως απατεώνες. Είναι, είπε, επειδή ένας βουλευτής έπαιζε «φρουτάκια», σαν πει κάποιος ότι και οι 300 βουλευτές είναι «φρουτάκηδες», κάτι που βέβαια δεν ισχύει.


Την ίδια στιγμή εμφανίζει τους συνδικαλιστές ως εγκάθετους των κομμάτων, αλλά συνδιαλέγεται η ίδια με τους εγκάθετους της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Τέτοιους συνδικαλιστές, είπε, που τους πληρώνει η κυβέρνηση δεν έχουν ανάγκη οι αγρότες, δε θέλουν εγκάθετους που να δουλεύουν ως πέμπτη φάλαγγα μέσα στο κίνημα.

Αναφερόμενος ο εισηγητής του ΚΚΕ στο βαμβάκι, είπε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε έναν καταστροφικό κανονισμό που αυξάνει τη συνυπευθυνότητα πολύ πιο πάνω από τον προηγούμενο κανονισμό. Ετσι, τόνισε, εκβιάζετε τους αγρότες να μη δηλώσουν όλη την καλλιεργούμενη παραγωγή, ενώ όταν αυτοί πήγαν στην αρχή της περιόδου να παραδώσουν με 210 δρχ. το κιλό, τους λέγατε να μην παραδώσουν επειδή θα ανέβει η τιμή. Τώρα, κατήγγειλε, τους κατηγορείτε ότι δήθεν καθυστερούν και τους καλείτε την παραμονή των κινητοποιήσεων. Για το λάδι, είπε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της επιβραβεύει όσους παρανομούν και δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική παραγωγή.

Ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι η κυβέρνηση ενόψει των κινητοποιήσεων επιστρατεύει διάφορες «απατεωνιές» και ενώ παλιότερα ξεφούσκωνε τα λάστιχα των τρακτέρ, σήμερα τους καλεί στα εκκοκκιστήρια να παραδώσουν την παραγωγή τους τις παραμονές των κινητοποιήσεών τους.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας αγώνας που να μην έχει επιπτώσεις. Οταν για παράδειγμα, είπε, απεργούν οι γιατροί, οι οδηγοί, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο; Μόνο ο αγώνας των αγροτών δεν πρέπει να προκαλεί επιπτώσεις; Στο σημείο αυτό και αναφερόμενος στη ΝΔ, τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν υπονομεύονται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τη ΝΔ, η οποία θέλει να υπαγορεύσει στους αγρότες τις μορφές πάλης που θα ακολουθήσουν. Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης, τόνισε πως η κυβέρνηση ό,τι και να κάνει δεν πρόκειται να εκβιάσει τους αγρότες και να τους αποτρέψει από το δρόμο του αγώνα.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ