Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πολιτική εξόντωσης των αγροτών

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκαλύπτουν την ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης

Τις επιμέρους πλευρές που συνθέτουν το «μωσαϊκό» της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, ανέδειξαν χτες με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι μόνη λύση είναι ο αγώνας των αγροτών ενάντια σε αυτές τις επιλογές.

Την ανάγκη να κινηθούν σε φιλοαγροτική κατεύθυνση οι μηχανισμοί που μπορούν να στηρίξουν την αγροτική ανάπτυξη επισήμανε χτες στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους συνεταιρισμούς και τις υπηρεσίες του Δημόσιου, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούν στην ανάλογη πολιτική».

Ειδικά για την Αγροτική σημείωσε ότι «είναι πλέον μέσα στο χρηματιστήριο και στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή» και σε αυτή τη λογική έχει «περιορισμένα τα καλλιεργητικά δάνεια», ενώ οι όροι χορήγησης «αποκλείουν τους μικρομεσαίους αγρότες» και οι «τοκογλύφοι εμφανίζονται εκεί που τους επιτρέπει η δική σας πολιτική», τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ορατός ο κίνδυνος πλειστηριασμών καθώς και ότι «θα ξεπουλήσει η ΑΤΕ ακόμα και συνεταιριστικές οργανώσεις». Αναφορικά με τους συνεταιρισμούς ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις οδηγούνται σταδιακά «στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου», ενώ «οι μεσάζοντες είναι εδώ και έχουν θεριέψει». Επισήμανε δε ότι παράλληλα οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε «κυβερνητικούς μηχανισμούς εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής», σημειώνοντας ότι «έχουν ευθύνες εδώ και οι εκλεγμένες διοικήσεις οι "γαλαζοπράσινες", που δέχονταν αυτή την πολιτική», προσθέτοντας ότι «αυτοί μπήκαν σε υπουργεία όμως οι συνεταιρισμοί έχουν κλείσει». Καταλήγοντας επισήμανε ότι «θέλετε άλλο μοντέλο περί συνεταιρισμών» τις «ομάδες παραγωγών» που σημαίνει μεγαλοαγρότες αφού «έχετε μετατρέψει τις ενώσεις προσώπων σε ενώσεις κεφαλαίων»

«Οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι σύντομες και ολοκληρωμένες», τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, αγγίζοντας το ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο θέμα. Οπως τόνισε, οι αγρότες «παίρνουν το 70% από το οποίο αφαιρούνται τα εργατικά και σε μερικές περιπτώσεις η επιδότηση φτάνει το 20%» την ίδια ώρα που "τα χρέη τρέχουν", ενώ υπάρχει πολυετής απώλεια εισοδήματος»

Ιδιαίτερα για τον ΕΛΓΑ, ο Νίκος Γκατζής τόνισε ότι «τον οδηγούν στη χρεοκοπία από χρόνο σε χρόνο, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει δώσει την ανάλογη επιχορήγηση», προσθέτοντας ότι «με το νέο κανονισμό κόβεται και η επιχορήγηση», καθώς και ότι «ο νέος ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει όλα τα προϊόντα». Ο Νίκος Γκατζής κατήγγειλε τις κυβερνητικές επιλογές που «στέλνουν τους αγρότες να ασφαλίζονται στους ιδιώτες», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση επιδοτεί μάλιστα τους ιδιώτες και όχι τον ΕΛΓΑ», κάνοντας λόγο για «δόγμα της ιδιωτικοποίησης». Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι υπάρχουν πραγματικές ζημιές που έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση ακόμα και από το 2000 και οι αγρότες δεν έχουν πάρει αποζημίωση ή δεν έχουν γίνει όλες οι εκτιμήσεις. Κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή η πολιτική μόνο με τον αγώνα που κάνουν οι αγρότες μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Οι υποδομές

Η πολιτική της κυβέρνηση και οι επιλογές είναι αυτές που καθορίζουν και τον τρόπο διάθεσης των κοινοτικών κονδυλίων για την αγροτική οικονομία, τόνισε ο βουλευτής Παναγιώτης Κοσιώνης. Οπως επισήμανε τα έργα υποδομής έχουν μείνει πίσω, ιδίως για την καταπολέμηση της λειψυδρίας. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Αχαΐα, μίλησε για ένα «αίτημα 40 χρόνων: το φράγμα Πύρου - Παραπύρου». Σημείωσε δε ότι τώρα οι κυβερνώντες έρχονται και λένε ότι από το 1,7 τρισ. που διατίθεται για έργα υποδομής θα δώσουμε 85 δισ., σημειώνοντας ότι «δίνονται μεγάλα ποσά για αυτό που λένε αναδιαρθρώσεις και οδηγούν τους αγρότες σε κατάσταση που δεν έχει γυρισμό και όχι τα έργα υποδομής». Μάλιστα, επισήμανε ότι το καλοκαίρι που έρχεται «θα έχουμε φαινόμενα λειψυδρίας» αναρωτώμενος «τι κάνει η κυβέρνηση;».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη μέχρι τώρα αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ειδικά για το προϊόν της σταφίδας έκανε λόγο για «ρυθμίσεις υπέρ των εμπόρων» και «προθέσεις της κυβέρνησης με ταξικά χαρακτηριστικά», τονίζοντας ότι «οι αγρότες εγκαταλείπουν σιγά - σιγά αυτήν την απασχόληση». Επίσης, για τις αποζημιώσεις ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να δικαιολογείται κάθε φορά με ακραία καιρικά φαινόμενα». «Πείτε τι ποσοστό θα καλύψετε», σημείωσε, τονίζοντας ότι υπάρχει σύγχυση στον αγροτικό κόσμο για το θέμα αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η προετοιμασία εδάφους για την ιδιωτική ασφάλιση στους αγρότες (2020-07-29 00:00:00.0)
Επικαλείται την «ατομική ευθύνη» για να μην αποζημιώνει τους αγρότες (2020-06-18 00:00:00.0)
Τα μέτρα καταστρέφουν και το φτωχομεσαίο αγρότη (2016-05-09 00:00:00.0)
Μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες (2014-09-27 00:00:00.0)
Να καλυφθούν 100% οι αγρότες για τις ζημιές (2009-08-14 00:00:00.0)
Τεκμηριωμένη κριτική για το σύνολο των προβλημάτων (2005-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ