Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο «στρατός» των τρακτέρ στα Τέμπη

Δεκάδες αγροτικά μπλόκα στη Θεσσαλία. Ολοι οι δρόμοι καταλήγουν στα Τέμπη

Από χτες το απόγευμα τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών είναι «στρατοπεδευμένα» στην κοιλάδα των Τεμπών, απογοητεύοντας οικτρά όλους όσοι έλπιζαν ότι, αυτή τη φορά, θα κατάφερναν να οδηγήσουν μια αγροτική κινητοποίηση στη Θεσσαλία σε αποτυχία. Οι ξωμάχοι της θεσσαλικής γης κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τους. Ξεπέρασαν τα «βρώμικα κόλπα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως η τελευταία κατάπτυστη απόφασή του, με την οποία διέταζε τους βαμβακοπαραγωγούς να παραδώσουν, εντός 48ώρου, το βαμβάκι τους, με στόχο να «μπλοκάρει» έτσι χιλιάδες τρακτέρ έξω από τα εκκοκκιστήρια. Δεν πίστεψαν ούτε για μια στιγμή τις συνεχιζόμενες ψεύτικες υποσχέσεις της «αμαρτωλής ηγεσίας» του υπουργείου Γεωργίας περί δήθεν ικανοποιητικής τιμής του βαμβακιού και περί διάθεσης για «γόνιμο κι αποδοτικό διάλογο». Δεν «προβληματίστηκαν» από τις... σκληρές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Και δε φοβήθηκαν από την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών στη Λάρισα, που έφτασαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η αποτυχία του υπουργείου Γεωργίας και της κυβέρνησης να «σαμποτάρουν» την αγροτική κινητοποίηση στη Θεσσαλία - αν το πετύχαινε έλπιζε ότι θα σκορπούσε την απογοήτευση στους αγωνιζόμενους αγρότες όλης της χώρας - γεμίζει με αυτοπεποίθηση τους αγωνιστές της αγροτιάς, που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους, μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Εκεί, λοιπόν, στα στενά των Τεμπών τα τρακτέρ πήραν θέση. Και σαν άρχισε να βραδιάζει οι φωτιές άναψαν στον εθνικό δρόμο, φωτίζοντας το χαρούμενο πρόσωπο των αποφασισμένων ξωμάχων και αποκαλύπτοντας το σκυθρωπό πρόσωπο της κυβέρνησης και όσων την υποστηρίζουν, καθώς είδε τις προσπάθειες που κατέβαλε να εξαπατήσει, να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τους αγρότες, να πέφτουν στο κενό.


Eurokinissi

«Τα δεκάδες αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα με τα ενιαία αιτήματα στον αγώνα τους, συνιστούν ένα ποιοτικό άλμα για το αγροτικό κίνημα», τόνισε στη σύντομη ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους αγρότες ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά ότι δε θέλει να λύσει τα προβλήματα των αγροτών, αλλά αντίθετα να τα διογκώσει. Και σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες η έλευση των τρακτέρ θα αυξάνεται ολοένα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πυκνώσουν κι άλλο οι γραμμές του αγώνα.

Το δικό του δυναμικό παρών έδωσε γύρω στις 7.30 το βράδυ ο Σύλλογος Φοιτητών Βιοχημικού Λάρισας, του οποίου τα μέλη κρατούσαν αναμμένα δαυλιά και συγκεντρώθηκαν πίσω από το πανό τους κάνοντας σαφές ένα: «Αγροτιά, σπουδαστές, ενωμένοι νικητές».

«Ξεφύτρωναν» από παντού

Από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης «ξεφύτρωναν» χτες τα τρακτέρ που, στη συνέχεια, ξεκινούσαν για τους χώρους των προσυγκεντρώσεων κι από εκεί «κομβόι» για τα Τέμπη. Οι Καρδιτσιώτες αγρότες, που κι αυτή τη φορά είχαν πολλά τρακτέρ, συγκεντρώθηκαν, στις 12 το μεσημέρι, στην Ιτέα. Οι ομάδες των τρακτέρ κατέφταναν απ' όλο το νομό στο προκαθορισμένο σημείο συγκέντρωσης, δείχνοντας ότι «δε μασάνε» από τις κοροϊδίες και τις απειλές της κυβέρνησης. Οι νέοι και οι νέες της περιοχής έδωσαν το δικό τους παρών στο πλευρό των πατεράδων τους, φτάνοντας στο χώρο της προσυγκέντρωσης λίγο μετά τις 11 το πρωί, φωνάζοντας το σύνθημα «στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς». Χτες θα έπαιρναν ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα: το μάθημα του αγώνα.

Στις 12 δόθηκε το σύνθημα: «Ξεκινάμε σύντροφοι», κι άρχισε η πορεία για τα Τέμπη. Στις 2:30 το μεσημέρι η πομπή των τρακτέρ κάνει την είσοδό της στη Λάρισα και ενώνεται με τα τρακτέρ που έρχονταν από το νομό Τρικάλων, μετά από προσυγκέντρωση που είχαν πραγματοποιήσει στο Ζάρκο. Ολοι μαζί περίπου στις 4 το απόγευμα φτάνουν στα Τέμπη όπου τους περίμεναν οι αγρότες από τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Η είσοδος στο μπλόκο των Τεμπών είναι θριαμβευτική, το σύνθημα «στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς» δονεί την ατμόσφαιρα.

Στην «Κεφάλωση» επί της Εθνικής Οδού ΑΘήνας - Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί τα εκατοντάδες τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα των αγροτών από τον Αλμυρό, το Βελεστίνο και το Πήλιο της Μαγνησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ