Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμο στην «Κόκα Κόλα» για κατάχρηση θέσης

Πρόστιμο ύψους 2.934.702,86 ευρώ ή 1 δισ. δραχμών επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην «Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης ΑΕ» (3Ε), τη γνωστή «Κόκα Κόλα», ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,59% επί των ακαθάριστων εσόδων της, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, που εκδόθηκε στις 25 του Γενάρη μετά από εξέταση σχετικής προσφυγής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παρασκευαστών Αναψυκτικών, η «Κόκα Κόλα» από το 1995 προμηθεύει ψυγεία σε λιανοπωλητές βάσει τυποποιημένων συμφωνιών χρησιδανείου, στις οποίες υπάρχει όρος για την τοποθέτηση σε αυτά και πώληση αποκλειστικά των προϊόντων της.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε δεκτή την καταγγελία, κρίνοντας ότι η τακτική αυτή της 3Ε ισοδυναμούσε με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στις σχετικές αγορές, με το να προβαίνει σε χρησιδανεισμό ψυγείων στους λιανοπωλητές οι οποίοι δε διαθέτουν κανένα ψυγείο ή διαθέτουν μόνο ένα, υπό τον όρο της αποκλειστικότητας στη χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνει τη διείσδυση των ανταγωνιστών της. Ο περιορισμός αυτός, σημειώνεται, δεν επηρεάζει όλη τη σχετική αγορά των αναψυκτικών, όπως τις πωλήσεις μέσω σούπερ μάρκετ, αλλά ένα μέρος της κρύας αγοράς, και συγκεκριμένα μόνο τα τελικά σημεία στα οποία δεν μπορεί να τοποθετηθεί δεύτερο ανταγωνιστικό ψυγείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ