Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Πρωτοφανής η κινητοποίηση των αγροτών

Εντυπωσιακό το αγωνιστικό «παρών» στον Εβρο

Αγρότες στους δρόμους της Ορεστιάδας
Αγρότες στους δρόμους της Ορεστιάδας
Αγώνας η μόνη επιλογή. Αυτό διαδήλωσε δυνατά χτες η αγροτιά, από άκρη σε άκρη, στον Εβρο και τη Δράμα, μέσα από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και τη συγκροτημένη μαζική μετακίνηση των αγροτικών μηχανημάτων σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών. Από χτες εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα σε Ορεστιάδα, Προβατώνα και Φέρες, στα όρια του νομού Εβρου, στην πλατεία της Δράμας, ενώ σήμερα βγαίνουν στο δρόμο και οι αγρότες της Ροδόπης οι οποίοι προγραμματίζουν μαχητικό συλλαλητήριο στις 10.30πμ, στην πλατεία της Κομοτηνής.

Η Ορεστιάδα σείστηκε χτες από το πρωτοφανές σε όγκο και παλμό, το μεγαλύτερο μεταπολεμικά, αγροτικό συλλαλητήριο. Η πλατεία πλημμύρισε. Η πόλη περικυκλώθηκε από τα εκατοντάδες τρακτέρ. Εκφράστηκε με μια φωνή η αγανάκτηση των ξωμάχων του κάμπου που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη για την επιβίωση, οργώνοντας τη γη, ποτίζοντάς τη με τον ιδρώτα τους και για ανταμοιβή εισπράττουν ψίχουλα ή απειλούνται με πλειστηριασμούς.

Στο πλευρό των ξεσηκωμένων αγροτών βρέθηκαν οι εργαζόμενοι, και όλος ο λαός της περιοχής. Με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε 2ωρη στάση εργασίας, ενώ και οι επαγγελματίες και έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους. Το αγωνιστικό παρών έδωσαν και οι φοιτητές.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου η «Ενότητα» και μέλος της ΣΕΑ Κ. Ζησίδης, ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του να παραμείνουν σταθεροί, ανυποχώρητοι, στο μετερίζι του αγώνα. Ενός αγώνα αντίστασης στην παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους, αντίστασης στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση που προκύπτει ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ.

Χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ορεστιάδας και το ψήφισμα διάβασε ο Γ. Γεωργίου, μέλος της ΣΕΑ.

Μετά το συλλαλητήριο, συγκροτημένα προχώρησαν και παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη δυτική είσοδο της πόλης. Εκεί έστησαν τα τσαρδάκια τους και δηλώνουν πλέον έτοιμοι για αγώνα διαρκείας, πολυήμερο, μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση των αγροτών του Νότιου Εβρου. Από νωρίς χτες το πρωί έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον Κόμβο του Προβατώνα. Μετά το μεσημέρι στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες της περιοχής των Φερών. Συντονισμένα από σήμερα θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ παράλληλα θα συνεχίζουν την πλατιά εξόρμηση στα χωριά προκειμένου όλοι οι αγρότες να βρεθούν στα μπλόκα του αγώνα.

Μεγαλειώδης ήταν και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πλατεία της Δράμας. Οι αγρότες με προσυγκεντρώσεις ξεκίνησαν από την Προσοτσάνη, την Αλιστράτη, το Φωτολίβος, και όλα τα χωριά της περιοχής για να συγκεντρωθούν στην πόλη της Δράμας. Τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα μέσα στη Δράμα και από σήμερα το πρωί αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα με αποκλεισμό της Νομαρχίας από τις 6.30 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ