Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελικά, φάγαμε ή όχι κοτόπουλα με διοξίνες;

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΕΦΕΤ, στηριζόμενη σε διαβεβαιώσεις που της έδωσαν εταιρίες, οι οποίες εισάγουν πουλερικά από το Βέλγιο, όπου προέκυψε το πρόβλημα

Ο κίνδυνος των μολυσμένων με διοξίνες πουλερικών ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται προκλητική, δηλώνοντας - διά των διορισμένων στα αρμόδια όργανα εκπροσώπων της - ότι δεν υπάρχει «ιδιαίτερος» λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις, οι αρμόδιοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα ότι μολυσμένα κοτόπουλα έφτασαν στο στομάχι μας.

Η ιστορία αυτή τη φορά ξεκίνησε, όταν οι βελγικές αρχές στις 18 του Γενάρη εντόπισαν σε εργοστάσιο στη Φλάνδρα μολυσμένες με διοξίνες ζωοτροφές που προορίζονταν για πάχυνση πουλερικών (αποκαλύφτηκε ότι οι ζωοτροφές περιείχαν 2.000 μικρογραμμάρια ανά κιλό λίπους PCB, ενώ το όριο είναι 200 μικρογραμμάρια). Στη συνέχεια, στην πορεία αναζήτησης εταιριών παραγωγής πουλερικών που ήταν πελάτες του συγκεκριμένου εργοστασίου, εντοπίστηκαν τρεις εταιρίες, οι οποίες υποχρεώθηκαν να καταστρέψουν συνολικά 33.830 κοτόπουλα. Σύμφωνα με την ηγεσία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), «οι βελγικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι από τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ερευνών δεν προκύπτει κανένα στοιχείο εξαγωγής ή κυκλοφορίας στο εσωτερικό της ΕΕ ύποπτων παρτίδων κοτόπουλων ή παραγώγων τους». Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δύο πολυεθνικές εταιρίες σούπερ μάρκετ, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα - η «Carrefour» (μέσω του «Μαρινόπουλου») και η «Delhaize» (μέσω των «ΑΒ Βασιλόπουλος») - προχώρησαν στην απόσυρση 14.000 κοτόπουλων.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΦΕΤ, με χτεσινή του ανακοίνωση, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ελληνική αγορά», γιατί, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση:

  • Πρώτον, «πρόκειται για πρόβλημα οριοθετημένο στη βελγική αγορά και υπό έλεγχο».
  • Δεύτερον, «οι επιχειρηματικές μονάδες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και αναφέρθηκαν ως εισαγωγείς από το Βέλγιο, δεν πραγματοποιούν τέτοιου τύπου εισαγωγές και διαθέτουν κοτόπουλα αποκλειστικά ελληνικής εκτροφής ή εισαγόμενα από άλλες χώρες της ΕΕ, εκτός Βελγίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, καθησυχαστικό εμφανίστηκε, με αντίστοιχη ανακοίνωσή του, και το υπουργείο Γεωργίας, υποστηρίζοντας ότι «οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Χτες το πρωί, η πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χρ. Παπανικολάου δήλωνε ότι από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε «Carrefour», «ΑΒ Βασιλόπουλο» και την εισαγωγική εταιρία «Ευρώπη» δεν εντοπίστηκαν μολυσμένες παρτίδες σε εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Η ίδια, ωστόσο, μιλώντας αργότερα το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό, απέφυγε επιμελώς να εμφανιστεί απόλυτα καθησυχαστική, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντοπιστούν στη συνέχεια μολυσμένα κοτόπουλα. Οπως είπε, «αν έχει μπει κάποια μικρή παρτίδα από κοτόπουλα του τελευταίου μήνα, αυτά αμέσως θα τα ελέγξουμε». Παράλληλα, προφανώς παίρνοντας το λόγο των δύο πολυεθνικών για ...«συμβόλαιο», ισχυρίστηκε για λογαριασμό τους ότι «απαλλάσσονται γιατί δεν κάνουν εισαγωγές κοτόπουλα από Βέλγιο. Οι μεν διαθέτουν μόνον ελληνικής εκτροφής, οι δε εισάγουν από Γαλλία». Αυτό υποστηρίζει και η «ΑΒ Βασιλόπουλος», που, σε χτεσινή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι ουδέποτε έχει εισάγει οποιοδήποτε είδος νωπού ή κατεψυγμένου πουλερικού από το Βέλγιο και δεν υπάρχει καμία διασύνδεση της εταιρίας με το παραπάνω συμβάν (της καταστροφής προβληματικών παρτίδων από την «Delhaize» και την «Carrefour»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ