Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οχυρά παντού!

Γέμισαν αγροτικά μπλόκα οι πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Το ένα μετά το άλλο στήνονται τα οχυρά του αγώνα σε όλους σχεδόν τους νομούς της Μακεδονίας. Από τα Γρεβενά, και τη Χαλκιδική μέχρι τις Σέρρες, όπου χτες οι αγρότες προχώρησαν σε 4ωρο αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Στο Κιλκίς, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα, στο Πολύκαστρο και μέσα στην πόλη του Κιλκίς, έξω από τη νομαρχία.

Στο πλευρό τους έχουν τους επαγγελματίες και εμπόρους, τη νεολαία και τους εργαζόμενους, με τους οποίους καθημερινά μοιράζονται την αγωνία για τα προβλήματα και το φόβο για την ερήμωση του τόπου τους εξαιτίας της ανεργίας και της φτώχειας.

Στο Πολύκαστρο τα τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην είσοδο της πόλης και σήμερα ενδέχεται να τα μετακινήσουν προς το Τελωνείο των Ευζώνων.

Σε αντίστοιχη μετακίνηση των δυνάμεών τους προσανατολίζονται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Κιλκίς, με προορισμό το Τελωνείο της Δοϊράνης. Χτες, μέσα από μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση, διαμήνυσαν πως «ο αγώνας των ξωμάχων δε γίνεται για την επίλυση επιμέρους, τοπικών και εφήμερων προβλημάτων, για την εξασφάλιση μερικών στρεμμάτων παραπάνω προς καλλιέργεια, μερικών κιλών παραπάνω στην παραγωγή, μερικών δραχμών παραπάνω στην τιμή των προϊόντων. Γίνεται για την κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες, για να μην προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στον αγροτικό τομέα και στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Σοφιανίδης, μέλος της ΣΕΑ και αντιπρόεδρος των κτηνοτρόφων του Κιλκίς. Των κτηνοτρόφων που πριν μια βδομάδα έφτασαν να πουλήσουν τα αρνιά τους στην εξευτελιστική τιμή των 1.300 δρχ. το κιλό.


Στην Πιερία αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα στον Κόμβο του Βρυκού κάτω από το Λιτόχωρο και στην αερογέφυρα του Αιγινίου. Ολο το βράδυ χτες, επιτροπές αγώνα περιόδευαν στα χωριά και καλούσαν τους συναδέλφους τους, αυτούς που χτες πήραν το δρόμο για τα εκκοκκιστήρια, να ενισχύσουν από σήμερα τα μπλόκα του αγώνα.

Στις Σέρρες μετά τις 10 το πρωί, οι αγρότες από δεκάδες χωριά, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και μετά τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, προχώρησαν συγκροτημένα προς τη γέφυρα του Πετριτσίου την οποία απέκλεισαν για 4 ώρες, εμποδίζοντας την πρόσβαση προς το τελωνείο του Προμαχώνα. Σε κλιμάκωση με νέο αποκλεισμό αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα από τις 7 το πρωί, παρά τη μεγάλη συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων που άρχισε να εξελίσσεται από νωρίς χτες το απόγευμα.

Και στα Γρεβενά οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους και παραμένουν έξω από την πόλη στο 1ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Γρεβενών - Κοζάνης. Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία και στη συνέχεια απέκλεισαν για μια ώρα τη Νομαρχία και για 15 λεπτά το κατάστημα της ΑΤΕ.

Στη Χαλκιδική, οι αγρότες συμπλήρωσαν μία βδομάδα στους δρόμους και δήλωναν χτες αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους. Λίγο πριν τις 12 χτες το μεσημέρι οι παραγωγοί που βρίσκονται στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στον κόμβο της Σωζόπολης απέκλεισαν για μισή ώρα το δρόμο και σε μια συμβολική τους κίνηση έκαψαν δύο τόνους από εκείνο το βαμβάκι που αρνείται η κυβέρνηση να τιμολογήσει. Στην Κασσανδρεία, οι αγρότες της Αφύτου και της Ν.Φώκειας που έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στο δρόμο Μουδανιών - Κασσάνδρας απέκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο.

Και στο νομό Πέλλας μαζική είναι η συμμετοχή των αγροτών και των κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από χθες το πρωί. Οι παραγωγοί παρέταξαν τα μηχανήματα τους σε τρία σημεία στο δρόμο Εδεσσας - Θεσσαλονίκης. Στις εργατικές κατοικίες στα Γιαννιτσά, στην Πέλλα και στην Παραλίμνη, ενώ σήμερα το πρωί οι συγκεντρώσεις αυτές θα συγκλίνουν στον κόμβο της Παραλίμνης, στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβολικό κλείσιμο των δρόμων (2010-01-29 00:00:00.0)
Συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι (2009-01-20 00:00:00.0)
Τα μπλόκα γερά κρατούν! (2002-02-07 00:00:00.0)
Σταθερά στις επάλξεις του αγώνα (2002-02-05 00:00:00.0)
Μέχρι τη δικαίωσή μας (2002-01-31 00:00:00.0)
Βγαίνουν συνεχώς τρακτέρ (1998-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ