Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ
Οργή για τον εκβιασμό

Αγρότες, «όμηροι» της κυβερνητικής αθλιότητας, εγκλωβισμένοι στα εκκοκκιστήρια
Αγρότες, «όμηροι» της κυβερνητικής αθλιότητας, εγκλωβισμένοι στα εκκοκκιστήρια
Κυριακή απόγευμα. Βρισκόμαστε έξω από ένα από τα Εκκοκιστήρια Βάμβακος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας. Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να λήξει η προθεσμία παράδοσης του βαμβακιού, που με εντολή της κυβέρνησης όρισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Και λίγες ώρες πριν την έναρξη του νέου πανελλαδικού παναγροτικού ξεσηκωμού για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι βαμβακοπαραγωγοί, που έρχονται να παραδώσουν το προϊόν τους, στέκουν έξω από εκκοκιστήριο και στήνουν τα «πηγαδάκια» τους. Μιλούν με οργή και αγανάκτηση για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που στοχεύουν να «μπλοκάρουν» και να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη αγροτική συγκέντρωση με τα τρακτέρ στα Τέμπη.

Ο Ν. Παζάρας, βαμβακοπαραγωγός από την Αμυγδαλέα Λάρισας μιλάει στο «Ρ» και τονίζει ότι η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ορίζει πως η παράδοση του βαμβακιού λήγει το βράδυ, δεν είναι τυχαία, καθώς «κρύβει» κυβερνητικές σκοπιμότητες. «Δεν μπορεί - λέει - την περασμένη βδομάδα να κλείνουν τα εκκοκκιστήρια, για να γίνει ισοζύγιο και τώρα να υπάρχει τόσο βιασύνη ώστε να παραδώσουμε το βαμβάκι μέχρι σήμερα (χτες) στις 10 το βράδυ. Λίγο πριν, δηλαδή, τις κινητοποιήσεις».

Ενας συνάδελφός του περνά από μπροστά μας «φουριόζος». Βιάζεται να πάει στους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να δηλώσει την παραγωγή του. Δεν προλαβαίνουμε να του πούμε πολλά - πολλά. Εκείνος μας προκάνει λέγοντας: «Θα τα πούμε στα Τέμπη. Εκεί θα δώσουμε την απάντησή μας. Δε μας εμποδίζει τίποτα». Τα λόγια του βαμβακοπαραγωγού λίγα, ουσιαστικά και ξεκάθαρα όμως, στέλνουν προς την κυβέρνηση το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι αγωνιζόμενοι αγρότες. Οτι, δηλαδή, τίποτα δε θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο τους και ότι η μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.

Στα Φάρσαλα

«Εγκλωβισμένη» στο Εκκοκκιστήριο Βάμβακος «Επίλεκτος ΑΕ» στα Φάρσαλα, ήταν και χτες η οργή δεκάδων αγροτών που περίμεναν με όση υπομονή τούς έχει απομείνει από τα κυβερνητικά κόλπα να καταμετρηθεί η παραγωγή τους. Οργή, αγανάκτηση για τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους, αλλά και ανυπομονησία να βρεθούν στο δρόμο για τα Τέμπη ήταν τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν.

«Μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό. Δε χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση έστησε άλλο ένα κόλπο για να μας αποτρέψει να δείξουμε την αγανάκτησή μας», μας λέει ένας από τους παραγωγούς και συνεχίζει: «Κάθε μέρα, όλη μέρα ακούμε τα ψέματά τους και βλέπουμε όλο και καινούριες παραστάσεις - τεχνάσματα. Εκλεισαν τα εκκοκκιστήρια όλη την προηγούμενη βδομάδα με το πρόσχημα του ισοζυγίου. Πάντα τα εκκοκκιστήρια δούλευαν μέχρι το μεσημέρι και τώρα θα λειτουργούν μέχρι τις 11 το βράδυ, προκειμένου να μας κρατήσουν εδώ. Δε θα τους περάσει». «Εχει πέσει μεγάλη φτώχεια στα νοικοκυριά μας, δεν μπορούμε να πληρώνουμε λογαριασμούς, τα γραμμάτια λήγουν, ντρεπόμαστε να πάμε στο καφενείο, λεφτά δεν υπάρχουν. Εδώ δεν υπάρχουν πλατφόρμες και το βαμβάκι που έχει μείνει στην αποθήκη είναι τόνοι», λέει ο Γιώργος Κατσίκας. Ενώ ο Δημήτρης Γούσας υπογραμμίζει: «Κάθε χρόνο είμαστε και φτωχότεροι, πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο την εξαθλίωση». Ο Βασίλης Παλικαράς συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση παίζει μαζί μας τη γάτα και το ποντίκι. Τέρμα η κοροϊδία. Θα τα πούμε στα Τέμπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ