Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Φουντώνει η οργή της αγροτιάς

Από τη μια άκρη της χώρας, μέχρι την άλλη, ξεχειλίζει η αγανάκτηση των ξωμάχων, που συνθλίβονται κάτω από το βάρος της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ

Με χιλιάδες τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, παραταγμένα σε πολλά σημεία κατά μήκος της Εθνικής Οδού και με μαχητικές συγκεντρώσεις σε πλατείες και δρόμους διαφόρων πόλεων και επαρχιών, οι αγρότες όλης της χώρας - από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου - ξεκίνησαν χτες τη νέα μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τα «μετερίζια» που έχει στήσει σε καίρια σημεία όλης της Ελλάδας, - οι Θεσσαλοί έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ στα στενά των Τεμπών - η μαχόμενη αγροτιά δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα της, μέχρι την τελική νίκη.

Οι εξεγερμένοι ξωμάχοι, έχοντας τη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Διεκδικούν:

  • Την κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής, με την κατασκευή έργων υποδομής και τον έλεγχο στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων.
  • Την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση για το σύνολο των καταστροφών, που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  • Την παραμονή της Αγροτικής Τράπεζας στο δημόσιο και την ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
  • Την αύξηση των αγροτικών συντάξεων στο ύψος της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ.

Οι αγρότες έχουν, όμως, σαφώς ξεκαθαρίσει πως δε μάχονται απλώς για την επίλυση κάποιων προβλημάτων τους, αλλά παλεύουν για την ανατροπή της πολιτικής, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα. Και, ταυτόχρονα, αγωνίζονται για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση και θα αναπτύσσει την αγροτική οικονομία σε παραγωγική βάση για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ