Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«SIEMENS» - «GENERAL ELECTRIC»
Δημοσιεύματα για μίζες σε κινεζικά νοσοκομεία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο γερμανικός κολοσσός «Siemens» και άλλες εταιρείες παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην Κίνα», σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Μια ακόμη περίπτωση που δείχνει ότι τα λεγόμενα «σκάνδαλα» και οι «βρώμικες» πρακτικές των επιχειρηματικών ομίλων όχι μόνο δεν αποτελούν «μελανή» εξαίρεση, αλλά είναι συνυφασμένες με τον ανταγωνισμό, τη ληστρική και εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) βάζει στο στόχαστρο τη «Siemens», αλλά και τον μεγάλο ανταγωνιστή της στις ΗΠΑ, «General Electric» (GE), γράφει η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters». Πρόκειται για την πώληση ακριβών μαγνητικών τομογράφων και αξονικών τομογράφων, ενώ οι πολυεθνικές φέρονται να έχουν δωροδοκήσει, μέσω μεσαζόντων, τους υπευθύνους δημόσιων κινεζικών νοσοκομείων.

Από τον Σεπτέμβρη του 2018, η «Sueddeutsche Zeitung» ανέφερε ότι η «Siemens», επί σειρά ετών, είχε πληρώσει στην Κίνα μίζες για συναλλαγές με ιατρικό εξοπλισμό. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν περισσότερες από 40 αποφάσεις κινεζικών δικαστηρίων, τις οποίες έχει αξιολογήσει η γερμανική εφημερίδα. «Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μεσάζοντες είχαν δωροδοκήσει τους υπευθύνους νοσοκομείων, ώστε να επιλέξουν προϊόντα της "Siemens". (...) Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις η δωροδοκία γινόταν με μετρητά, αλλά και με ρολόγια, ρούχα ή ακίνητα», γράφει το ρεπορτάζ και προσθέτει: «Φαίνεται ότι σε ένα εμπόριο παγκόσμιας εμβέλειας συμβαίνουν τα ίδια, όπως και στην κινεζική αγορά ιατρικού εξοπλισμού: Χωρίς μίζα δεν παίρνεις τη δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ