Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Οι σοσιαλδημοκράτες αναλαμβάνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Στην πρώτη θέση αναδείχτηκαν οι σοσιαλδημοκράτες στις προχτεσινές βουλευτικές εκλογές στη Δανία για τις 179 έδρες του Κοινοβουλίου και η επικεφαλής τους, Μέτε Φρεντέρικσεν, θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - με μικρή πτώση από το 2015 - έλαβε το 25,9% των ψήφων και 48 έδρες (από 26,3% και 47 έδρες) και ακολουθεί το Φιλελεύθερο Κόμμα (Venstre) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, με 23,4% και 43 έδρες, βελτιώνοντας αρκετά το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του 2015 (19,5% και 34 έδρες). Το ευρωσκεπτικιστικό - εθνικιστικό Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα - που στήριζε στη Βουλή την κεντροδεξιά κυβέρνηση Ράσμουσεν - κατρακύλησε στο 8,7% και στις 16 έδρες (από 21,1% και 37 έδρες), καθώς οι σοσιαλδημοκράτες της Φρεντέρικσεν υιοθέτησαν ακόμη πιο σκληρές αντιμεταναστευτικές προτάσεις και πολιτικές από το ακροδεξιό - ρατσιστικό κόμμα, και μάλιστα ιδιαίτερα κατά των «μη Δυτικών» μεταναστών και προσφύγων.

Στη Δανία εναλλάσσονται στην κυβέρνηση και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής εδώ και πολλά χρόνια το «μπλε μπλοκ» με κορμό το Venstre (φιλελεύθερα, κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα) και το «κόκκινο μπλοκ» με κορμό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (σοσιαλδημοκρατικά και οικολογικά κόμματα). Το λεγόμενο «κόκκινο μπλοκ», όπου εντάσσονται ακόμη το Σοσιαλιστικό Φιλελεύθερο Κόμμα (8,6% και 16 έδρες), το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (7,7% και 14 έδρες), η «Κόκκινη - Πράσινη Συμμαχία» (6,9% και 13 έδρες), συγκεντρώνει 91 έδρες και επομένως έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Το «μπλε μπλοκ», δηλαδή το Venstre, το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία (2,3% και 4 έδρες) και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (6,6% και 12 έδρες) συγκεντρώνει 75 έδρες.

Το οικολογικό κόμμα «Εναλλακτική» έλαβε 3% και 5 έδρες, ενώ το νεοεμφανιζόμενο κόμμα «Νέα Δεξιά» έλαβε 2,4% και 4 έδρες. Αλλες 4 έδρες καταλαμβάνουν εκπρόσωποι από τη Γροιλανδία και τα νησιά Φερόε.

Χτες, ο Λ. Λέκε Ράσμουσεν υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την Μ. Φρεντέρικσεν να προσανατολίζεται προς μια μειοψηφική κυβέρνηση, που θα έχει την περιστασιακή στήριξη των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στη Δανία, οι αστικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως απόχρωσης έχουν διευρύνει το καθεστώς των ελαστικών μορφών εργασίας και των δουλεμπορικών γραφείων, οδηγούν στον ...Καιάδα τα κοινωνικά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζονται μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο, ενώ οι δανέζικες Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ