Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Απειλές Τραμπ για νέους δασμούς κατά της Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Την τακτική κλιμάκωσης των απειλών με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους στη διαπραγμάτευση συνεχίζει αταλάντευτα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε ανταγωνιστικές (για τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων) χώρες όπως είναι η Κίνα και το Μεξικό.

Οσον αφορά την Κίνα, ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε χτες με νέους δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πάρει τη σχετική απόφαση μετά από την επικείμενη Σύνοδο του «G20» στην Ιαπωνία.

Το ίδιο 24ωρο, ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, προειδοποίησε ότι θα δημοσιοποιήσει σύντομα λίστα «αναξιόπιστων ξένων εταιρειών» που δραστηριοποιούνται στις κινεζικές αγορές. Η προειδοποίηση θεωρείται έμμεση απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ με επίκεντρο το κινεζικό τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο «Huawei».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αύριο (Σάββατο) στη μεθοριακή πόλη Τιχουάνα, για να υπερασπιστεί «την αξιοπρέπεια του Μεξικού» μπροστά στις αμερικανικές απειλές περί επιβολής τελωνειακών δασμών. Δήλωσε παρόλα αυτά «αισιόδοξος» για συμφωνία με την Ουάσιγκτον που θα αποτρέψει την επιβολή δασμών 5%.

Πολλοί γερουσιαστές και βουλευτές Δημοκρατικών και ιδίως των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται πως αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των δασμών, ιδιαίτερα σε βάρος του Μεξικού, όπου δραστηριοποιούνται πολλά αμερικανικά μονοπώλια. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να «συντονίσουν» τις κινήσεις τους, ώστε να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρατηρώντας το γενικότερο κλίμα όξυνσης των εμπορικών ανταγωνισμών, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εμπορικές κόντρες των ΗΠΑ δεν θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Παρατήρησε εντούτοις πως μέτρα όπως η αύξηση των δασμών «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών» και θα επιβραδύνουν «αισθητά» τον ρυθμό ανάπτυξης, που έως τώρα προβλεπόταν ότι θα αυξηθεί αρκετά το 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ