Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ
Με επισημάνσεις για την αξία της ευρωατλαντικής συνεργασίας

Από τις εκδηλώσεις με βετεράνους στη Νορμανδία

Copyright 2019 The Associated

Από τις εκδηλώσεις με βετεράνους στη Νορμανδία
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε χτες στη Νορμανδία της βόρειας Γαλλίας ηγέτες ισχυρών δυνάμεων της καπιταλιστικής Δύσης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απόβαση στη Νορμανδία (6 Ιούνη 1944), τη σημασία της οποίας οι ιμπεριαλιστές υπερτονίζουν συστηματικά, προσπαθώντας επίμονα να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να αποσιωπηθεί ο καταλυτικός ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού. Θυμίζουμε ότι η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία ξεκίνησε ξημερώματα της 6ης Ιούνη 1944, ενώ ήδη η Σοβιετική Ενωση είχε ξεκινήσει συντριπτικά πλήγματα κατά των ναζιστών και απελευθέρωνε μαζί με τα αντιστασιακά κινήματα και τους κομμουνιστές τη μια μετά την άλλη τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και πολλοί ακόμα παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις που έγιναν στην παραλιακή περιοχή Ομαχα της κοινότητας Κολβίλ-σιρ-Μερ, ανταλλάσσοντας δεσμεύσεις - δήθεν - για συνέχιση του αγώνα για την ελευθερία, με φόντο βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που μεγαλώνουν ακόμα και ανάμεσα σε μακροχρόνια συμμάχους.

Στην ομιλία του, ο Μακρόν, αφού υπογράμμισε το «πρωτοφανές θάρρος» και τη «δύναμη της ψυχής» όσων πήραν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση του 1944, ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα επιμείνει στις συμμαχίες που ωφελούν τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση να μην σταματήσει ποτέ η στήριξη «προς τη συμμαχία των ελεύθερων λαών». Ως παραδείγματα τέτοιων συμμαχιών παρέθεσε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξαναβρούμε το αλάτι (σ.σ. τον συνεκτικό ιστό), να εντοπίσουμε τις νέες αιτίες αυτής της δέσμευσης». Ενώ, δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του, υποστήριξε ότι η ευρωατλαντική συνεργασία διατηρεί πλεονεκτήματα: «Αγαπητέ Ντόναλντ Τραμπ, η Αμερική δεν είναι ποτέ τόσο ισχυρή παρά όταν δείχνεται πιστή στις οικουμενικές αξίες που υπερασπίζονταν οι πατέρες του αμερικανικού έθνους, όταν εδώ και δυόμισι περίπου αιώνες η Γαλλία ήρθε αρωγός στην ανεξαρτησία του».

Τυχαίες δεν ήταν και οι επισημάνσεις του Τραμπ που - απευθυνόμενος σε «όλους τους φίλους και εταίρους μας» - ισχυρίστηκε: «Η αγαπημένη μας συμμαχία σφυρηλατήθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης, δοκιμάστηκε στις δοκιμασίες του πολέμου και ευλογήθηκε στην ειρήνη. Ο δεσμός μας είναι αδιάρρηκτος».

Αλλωστε, σε συνάντηση που είχε με τον Μακρόν, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις παραμένουν «εξαιρετικές», ενώ και ο Μακρόν δήλωσε «προσηλωμένος στην ιστορική σχέση» των δύο χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες «μεσολάβησης» για εκτόνωση της έντασης... (2019-06-07 00:00:00.0)
Παζάρια κυβέρνησης - Εργατικών (2019-04-24 00:00:00.0)
Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης και παζαριών (2018-06-09 00:00:00.0)
Το γαλλοαμερικανικό «φλερτ» (2017-07-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-08-23 00:00:00.0)
Φιέστες παραχάραξης της ιστορίας (2009-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ