Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πρωτοβουλίες «μεσολάβησης» για εκτόνωση της έντασης...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΟΚΙΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στο Ιράν από διάφορες δυνάμεις που για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους αντιτίθενται στην πολιτική των ΗΠΑ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναμένεται τη Δευτέρα να μεταβεί στην Τεχεράνη για συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, για πρώτη φορά μετά από περίπου 2,5 χρόνια. Ο Μάας μεταβαίνει στην Τεχεράνη, ως απεσταλμένος συντονισμένων προσπαθειών ανάμεσα σε Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, με στόχο, όπως δήλωσε χτες ο ίδιος, «τη διάσωση» της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Νωρίτερα θα μεταβεί σε Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε θα πραγματοποιήσει στις 12 Ιούνη (Τετάρτη) τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν με στόχο την εκτόνωση της έντασης στις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν μετά από 41 χρόνια!

Πάντως, σήμερα, ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη έχει καλέσει τους ομολόγους του από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να τους «ενημερώσει» για τα φερόμενα «ευρήματα» και τις «αποδείξεις» πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά της 12ης Μάη σε 3 με 4 δεξαμενόπλοια ενώ έπλεαν ανοικτά του λιμανιού Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο περιθώριο εκδηλώσεων για την 75η επέτειο από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, συναντήθηκαν οι Πρόεδροι Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος Πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως οι δύο χώρες «μοιράζονται τον κοινό στόχο» να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Υποστήριξε δε πως είναι απαραίτητες νέες διεθνείς διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο Τραμπ από τη μεριά του επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του Ιράν, λέγοντας πως είναι «πρωταθλητής στην κρατική τρομοκρατία» στη Μέση Ανατολή και πως αποτυχαίνει ως χώρα εξαιτίας των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων. Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε επίσης πως είναι «έτοιμος» για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία.

Μέσα σε αυτό το πλέγμα σύνθετων εξελίξεων, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστήριξαν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ότι η Σαουδική Αραβία έχει ουσιαστικά επιταχύνει τις εξελίξεις στο βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα με τη βοήθεια της Κίνας. Τόνισαν πως η εξέλιξη, με την εμπλοκή της Κίνας, απειλεί τις αμερικανικές προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για τον περιορισμό της εξάπλωσης των (επιθετικών) πυραυλικών οπλοστασίων βαλλιστικού τύπου στη Μέση Ανατολή.

Οι απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι η Σαουδική Αραβία έχει επεκτείνει τόσο τις πυραυλικές εγκαταστάσεις της όσο και την τεχνολογία της, μετά από πρόσφατες αγορές που έκανε από την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ