Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Με επικεφαλής διεθνών πρακτορείων ειδήσεων συνομίλησε χτες ο Βλ. Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το 23ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης με τη συμμετοχή ηγετών, υπουργών, εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων και διεθνών οργανισμών από περισσότερες από 100 χώρες. Το φετινό φόρουμ θα παρακολουθήσει ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, που βρίσκεται από την Τετάρτη στη Ρωσία, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, συμμετέχοντας σήμερα σε μια συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρούμεν Ράντεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Πέτερ Πελεγκρίνι, και τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα, ο Βλ. Πούτιν είχε προγραμματίσει συναντήσεις με ηγέτες κρατών, επικεφαλής μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και επενδυτές από περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Στη συνάντηση με τα διεθνή πρακτορεία, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνθήκες μείωσης των εξοπλισμών, υπονομεύουν τις «βάσεις των διεθνών σχέσεων και της παγκόσμιας ασφάλειας». Πάντως, πρόσθεσε, τα πιο προηγμένα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα, ακόμη και αν τερματιστεί και η Συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων («new START»). Ωστόσο, θεωρεί πως η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανικό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές Μάη, «ενέπνευσε κάποια αισιοδοξία».

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που φημολογείται ότι θα επεκταθούν για άλλους έξι μήνες τον Ιούνη, ο Πούτιν σχολίασε πως «τίποτα δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες εκλογές», υπονοώντας πως τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις αύξησαν τα ποσοστά τους.

Χαρακτηρίζοντας ως «πολύ καλή» την πρόσφατη συνάντηση που είχε με Βρετανούς επιχειρηματίες και υπενθυμίζοντας ότι οι βρετανικές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται στα 22 δισ. δολάρια, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα λάβει υπ' όψη του τα συμφέροντα των 600 βρετανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Σε ερώτηση για τη Βενεζουέλα, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη κάθε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, επισημαίνοντας ότι ακόμη και εκείνοι που δεν υποστηρίζουν τον Μαδούρο τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις στη Βενεζουέλα, αλλά απλώς «τηρεί τις συμφωνίες στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας». Για το χρέος της Βενεζουέλας προς τη Ρωσία, δήλωσε ότι ανέρχεται στα 3,5 δισ. δολάρια και το Καράκας το αποπληρώνει.

Ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στον διάλογο με το Ιράν, καθώς όλες οι αξιώσεις της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να συζητηθούν, χωρίς να καταστραφούν οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί, ενώ εξέφρασε «ανησυχία» ότι οι μέθοδοι της Ουάσιγκτον ίσως οδηγήσουν «στα άκρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ