Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξι χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Εξι χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να κλείσει την ΕΡΤ, το βράδυ της 11ης Ιούνη 2013.

Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ με στόχο να ξανανοίξει αναδιαρθρωμένη, συρρικνωμένη, ως ΝΕΡΙΤ, εντασσόταν στη γενική πολιτική περικοπών και των μαζικών απολύσεων πρώτα απ' όλα στο δημόσιο τομέα, ως δέσμευση των μνημονίων και των συμφωνιών με την τρόικα. Αυτή η πολιτική οδήγησε στο κλείσιμο οργανισμών, στη συρρίκνωση άλλων, σε αναδιαρθρώσεις συνολικά στον δημόσιο τομέα που χτύπησαν έντονα τον τομέα Υγείας - Πρόνοιας (συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μείωση κρεβατιών, κατάργηση Κέντρων Υγείας κ.λπ.), την Παιδεία (συγχωνεύσεις τμημάτων, μείωση εκπαιδευτικών). Πολιτική που στο σύνολό της συνεχίστηκε με παραπέρα περικοπές και μετά το 2015, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξανάνοιξε την ΕΡΤ στη θέση της ΝΕΡΙΤ.

Θυμίζουμε ότι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το portal του «902» ξεκίνησαν λίγη ώρα μετά τη διακοπή του ψηφιακού σήματος της δημόσιας τηλεόρασης να αναμεταδίδουν την εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ, από τον αναλογικό πομπό της Πάρνηθας. Η ανακοίνωση της είδησης, στις 11.35 μ.μ. της 11ης Ιούνη από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Ραδιομέγαρο, προκάλεσε ενθουσιασμό και απανωτά συνθήματα. Λίγο αργότερα, κόπηκε και η αναλογική αναμετάδοση από την Πάρνηθα. Η προσπάθεια του «902» να συνεχίσει τη μετάδοση μέσω οπτικής ίνας του ΟΤΕ δεν τελεσφόρησε. Μέχρι αργά το βράδυ, γινόταν προσπάθεια, σε συνεργασία με τους τεχνικούς της ΕΡΤ, να μεταδώσει ο «902» το σήμα της ΕΡΤ απευθείας μέσω «λινκ».

Το ΚΚΕ από τότε είχε συγκεκριμένη τοποθέτηση για την ΕΡΤ, έκανε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Το ΚΚΕ στήριξε τους αγώνες των εργαζομένων της ΕΡΤ για σταθερή δουλειά για όλους, με σύγχρονα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα και επέμεινε ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει, δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση κ.λπ., αναδεικνύοντας ότι η ΕΡΤ έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει για να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη ενημέρωση του λαού. Να καλύψει τα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Να παρέχει πολύτιμο υλικό και μέσα για να στηρίξει τις πολιτιστικές - μορφωτικές πρωτοβουλίες και ανάγκες του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Εχει αποδειχθεί, όμως, διαχρονικά και μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το 2015, ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν στις σημερινές συνθήκες, όπου κυριαρχούν παντού τα μονοπώλια και καθορίζουν μέσω της κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών το πώς και από ποια μέσα θα γίνεται η ενημέρωση του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ