Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Ετοιμάζουν «θερμό» φθινόπωρο με ελληνική εμπλοκή

Δεκάδες ασκήσεις προγραμματίζονται για τον ερχόμενο μήνα, με συμμετοχή της Ελλάδας και σε ρόλο κόμβου για τη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter» στις 7 Αυγούστου στη Σούδα, λίγο πριν αποπλεύσει για αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter» στις 7 Αυγούστου στη Σούδα, λίγο πριν αποπλεύσει για αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα
«

Θερμό» φθινόπωρο ετοιμάζουν οι Αμερικανοί στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως το ονοματίζουν, στον απόηχο της αποχώρησής τους από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) και στο φόντο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Δεκέμβρη στο Λονδίνο, όπου αναμένονται νέες αποφάσεις, σε κατεύθυνση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε αυτά τα σχέδια, που γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα για τους λαούς και με ενδεχόμενη νέα συγχρονισμένη οικονομική κρίση, αναβαθμισμένο ρόλο παίζει και η Ελλάδα, στην πρεμούρα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για την περιλάλητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», τη διεκδίκηση μεριδίου από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής, σε ανταγωνισμό με άλλους «παίκτες».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, US EUCOM (ελέγχει επίσης τμήματα της Ασίας, τη Μέση Ανατολή, τον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, συνολικά 51 χώρες με 70.000 στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό), μόνο μέσα στο Σεπτέμβρη θα «τρέξει» η ίδια 6 ασκήσεις, ενώ άλλες 20 θα γίνουν με διοργανωτές επιμέρους διοικήσεις και σχηματισμούς της.

Οι ασκήσεις θα γίνουν σε Βουλγαρία, Κροατία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ουκρανία, εμπλέκοντας φυσικά και στρατεύματα από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά και το ενδιάμεσο διάστημα δεν μένει... ανεκμετάλλευτο. Αυτές τις μέρες, από 29 Ιούλη ως 19 Αυγούστου, «τρέχουν» την άσκηση «Agile Spirit» στη Γεωργία, πάνω στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με αντικείμενο επισήμως «υποστηρικτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης», όπως και «ασκήσεις αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε περιφερειακές κρίσεις»...

Κόμβος διεκπεραίωσης με μεγάλο φόρτο

Πέρα από τη συμμετοχή και ελληνικών τμημάτων στις ασκήσεις αυτές, που προδίδουν ολοένα και περισσότερο πολεμική προπαρασκευή για κάθε απότομη εξέλιξη, μεγάλη σημασία έχει η αξιοποίηση της χώρας από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ως κόμβου για τη διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς και από τα πεδία των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, των λιμανιών τους, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου τους.

Τον περασμένο Μάη, για παράδειγμα, το αμερικανικό οχηματαγωγό «Green Ridge» ξεφόρτωνε επί διήμερο στην Αλεξανδρούπολη 424 οχήματα, 204 ρυμουλκούμενα και 143 κοντέινερ, που στη συνέχεια προωθήθηκαν βόρεια για τη συμμετοχή τους στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Saber Guardian 2019» (σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία), «Decisive Strike 2019» (στη Βόρεια Μακεδονία) και «Strike Back 2019» (στη Βουλγαρία). Ολες αυτές οι ασκήσεις είχαν το μέτωπο στραμμένο στη Ρωσία.

Οι Αμερικανοί δήλωναν τότε ευγνώμονες για τις υπηρεσίες που τους παρείχε στην εντυπωσιακών διαστάσεων διεκπεραίωση η ελληνική 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Εβρου και ελέγχει όλο το νότιο κομμάτι του.

Προκειμένου μάλιστα να προχωρήσουν τα σχέδια των Αμερικανών και να αξιοποιήσουν παραπέρα τον ακριτικό λιμένα, με αύξηση των χωρητικοτήτων του και των ταχυτήτων διεκπεραίωσης, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους που έκαναν επιτόπου στελέχη τους, ακόμα και δύτες, ανέλαβαν τη χρηματοδότηση της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου της βυθοκόρου «Ολγα».

Το πλοίο είναι βυθισμένο από τον Ιούλη του 2010 στο ανατολικό κρηπίδωμα της προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και επισήμως «δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία του λιμένα και στον ελλιμενισμό εμπορικών πλοίων». Οι Αμερικανοί θέλουν εκμετάλλευση του κρηπιδώματος σε όλο του το μήκος και να διασφαλιστεί ο πιο άνετος ελλιμενισμός αμερικανικών πολεμικών και υποστηρικτικών πλοίων.

Η υπόθεση τρέχει, καθώς δεν αποκλείεται ο λιμένας να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για τη διεκπεραίωση στην Ευρώπη της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) των ΗΠΑ («ελικοπτεράδες»), που αναμένεται από Σεπτέμβρη να αναπτυχθούν με το πρόσχημα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στην Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί διατηρούν σε μόνιμη βάση στην Ευρώπη τη 12η ΤΑΞΑΣ τους και κάθε χρόνο φέρνουν άλλη μία από τις ΗΠΑ. Πέρυσι ήταν η 4η, που ακολούθως αποχώρησε όταν έκλεισε τον κύκλο των «εκπαιδεύσεων» μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Προηγουμένως, ένα τάγμα της (περίπου 40 ελικόπτερα, κυρίως επιθετικά, αλλά και κάποια μεταγωγικά, με περίπου 300 άτομα προσωπικό, χειριστές, τεχνικούς, διαβιβαστές κ.ά.) πέρασε φθινόπωρο και χειμώνα στη βάση στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας όπου έκανε υψηλού επιπέδου συνεκπαιδεύσεις με ελληνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας και το πλούσιο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.

Ανάλογη ανάπτυξη προγραμματίζεται και φέτος, με τάγμα αυτή τη φορά της 3ης αμερικανικής ΤΑΞΑΣ, σε άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία, άρα και την ελληνική ιμπεριαλιστική εμπλοκή.

Οξυνση και υπηρεσίες σε όλο το «τόξο»

Σε ένα τέτοιο φόντο, στις 23 Ιούλη κατέφτασε στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λάρισας ο ίδιος ο διοικητής της US EUCOM και ταυτόχρονα ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης - SACEUR, πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς.

Συναντήθηκε εκεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου, προκειμένου να συζητήσουν - όπως αναφέρεται στα σχετικά ενημερωτικά δελτία - «ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν τη συνεργασία των δύο κρατών (όπως η Mutual Defence Cooperation Agreement - MDCA - και η US Naval Support Activity στη Σούδα), καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Παραπέρα, ο Γουόλτερς ευχαρίστησε «για τη σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στην εν λόγω περιοχή, όπως και για τη φιλοξενία τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ».

Το τι εννοούν για την MDCA, που πρωτοϋπογράφηκε το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται σε ετήσια βάση, το έχει δώσει ήδη με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, αποκαλύπτοντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οπως είπε, «η Σούδα είναι γεμάτη. Δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη (...) Αλλά έχετε από τη γεωγραφία σας πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται τόσο, όπου εργαζόμαστε μαζί. Και αυτή είναι μία από τις προτεραιότητές μας, όσο οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Η τρέχουσα συμφωνία κατονομάζει τρεις εγκαταστάσεις. Μία από αυτές είναι το Ελληνικό που, προφανώς, είναι ανεπίκαιρη. Η μόνη που παραμένει επίκαιρη είναι η βάση της Σούδας. Οπότε συμφωνήσαμε (σ.σ. στον πολυδιαφημισμένο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον επί ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να συνεχιστεί το φθινόπωρο στην Αθήνα επί ΝΔ) ότι χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε σε πολιτικό επίπεδο τη Συμφωνία. Τώρα οι ειδικοί εργάζονται για τις διατυπώσεις».

Προϊδέασε έτσι για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου σε Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό. Αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου στις 8 του Αυγούστου μπήκε για «περιπολίες» το πανίσχυρο αντιτορπιλικό του Ναυτικού των ΗΠΑ «USS Porter», επισήμως προς «ενίσχυση της περιφερειακής ναυτιλιακής σταθερότητας και σε ένδειξη υποστήριξης προς τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Η ανάπτυξή του προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Ρώσων, σε άλλη μια ένδειξη ότι το «θερμόμετρο» ανεβαίνει επικίνδυνα. Οπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας παρακολουθεί το αμερικανικό αντιτορπιλικό, στέλνοντας στο κατόπι του το αντιτορπιλικό «Smetlivy».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (ελέγχει Ευρώπη και Αφρική και στη δύναμή του είναι ενταγμένο το πλοίο), είναι η έκτη φορά που ένα πλοίο των ΗΠΑ αναπτύσσεται στη Μαύρη Θάλασσα από τις αρχές του 2019. Το προηγούμενο ήταν το «USS Carney» τον Ιούλη.

Μια στάση στη Σούδα...

Περιττό να αναφέρουμε ότι το «USS Porter», πριν φύγει για Μαύρη Θάλασσα, πέρασε από τη Σούδα και απέπλευσε στις 7 Αυγούστου. Ανεφοδιάστηκε κατόπιν εν πλω, στο Κρητικό πέλαγος, από το αμερικανικό πετρελαιοφόρο «USNS Joshua Ηumphreys», το οποίο με τη σειρά του έσπευσε να δέσει στη Σούδα, «αναμένοντας διαταγές» - όπως λέγεται αρμοδίως - για την επόμενη αποστολή του στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ολες αυτές οι κινήσεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά στην πράξη πόσο σημαντική είναι η βάση στα πολεμικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που αυξάνουν σταθερά την παρουσία τους όχι μόνο στη στεριά, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και στη θάλασσα, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ειδικά για τη Μαύρη Θάλασσα αξίζει να καταγραφεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), η ιμπεριαλιστική συμμαχία αύξησε εκεί τη ναυτική παρουσία της με 3 περιπολίες ανά αρμάδα της (έχει 2 τέτοιους σχηματισμούς πλοίων σε μόνιμη βάση στη Μεσόγειο) το 2018 (από 2 το 2017) και 120 μέρες παρουσίας των πλοίων της εκεί (από 80 πρόπερσι), ενώ ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 η κινητικότητα κλιμακώνεται, με ποικιλότροπη στήριξη και της ελληνικής πλευράς.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ