Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γουέιν Αλαν Ντάουνινγκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο απόφοιτος του Γουέστ Πόιντ, ο άνθρωπος που πολέμησε ή ηγήθηκε των αμερικανών κομάντος στο Βιετνάμ, τον Παναμά αλλά και τον Περσικό Κόλπο, ο Γουέιν Αλαν Ντάουνινγκ, άφησε την ημι-αποστρατεία και εισήλθε στο Λευκό Οίκο, ως ο άνθρωπος που θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία παγκοσμίως.

Δίνει αναφορές μόνο σε δύο πρόσωπα, στη σύμβουλο του Προέδρου, Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Τομ Ριτζ. Ακόμη και το προσωπικό που απασχολεί, τόσο ο αριθμός όσο και η ποιοτική του σύνθεση, αποτελούν απόρρητο μυστικό εθνικής ασφαλείας.

Το βιογραφικό του πλούσιο, κυρίως με διθυράμβους όσον αφορά τη δράση ως Ρέιντζερ. Είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε την επιχείρηση εισβολής των ΗΠΑ στον Παναμά τα Χριστούγεννα του 1989 και κατόπιν την ανατροπή του Μανουέλ Νοριέγκα. Ο άνθρωπος που αρνήθηκε στο παρελθόν να υπηρετήσει στη θέση του «τσάρου των ναρκωτικών», δηλαδή του υπευθύνου για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, καθώς πίστευε ότι ο εν λόγω πόλεμος που είχε κηρύξει ο τέως Πόεδρος Μπιλ Κλίντον, δεν μπορούσε να κερδηθεί. Αντιθέτως, αποδέχτηκε τη θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της αυστραλιανής βιομηχανίας όπλων υψηλής τεχνολογίας, «Μέταλ Φορμ», η οποία προωθεί αυτή τη στιγμή οπλοπολυβόλο που είναι σε θέση να ρίχνει εκατομμύρια σφαίρες το λεπτό. Επίσης και το κυριότερο, είναι ο άνθρωπος που εκπαιδεύει και είναι ο στρατιωτικός σύμβουλος ομάδας «Ιρακινών αντιφρονούντων» σε στρατόπεδα του Τέξας, που έχουν ως στόχο χρόνια τώρα να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν.

«Είναι ο πιο διάσημος πολεμιστής κατά της τρομοκρατίας» αναφωνούν σε πρόσφατο άρθρο τους οι «Ουάσιγκτον Τάιμς». Σίγουρα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ειδικά αναλογιζόμενοι τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων ότι ο πόλεμος μόλις τώρα αρχίζει και του ίδιου του Προέδρου Μπους, που μόλις πρόσφατα μας επιβεβαίωνε ότι ο πόλεμος αυτός θα έχει και δεύτερη φάση, κατά, ίσως, κάποιας άλλης χώρας.... του Ιράκ;

Καταλληλότερος για να έναν ακόμη λόγο. Ενα ακόμη «γεράκι», σε καίρια θέση, τη στιγμή που οι ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες στις ΗΠΑ ρίχνονται στο πυρ το εξώτερο, τα στρατοδικεία επιστρέφουν και το Πεντάγωνο αποφασίζει για τη δημιουργία μία νέας θέσης: Αυτής του ειδικού διοικητή, που θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη στρατευμάτων με στόχο την άμυνα στο εσωτερικό της χώρας και την αντιμετώπιση εξωτερικών κινδύνων.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ