Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Παρέμβαση Σημίτη για την εκτόνωση της κόντρας

Περικόπτεται το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Υγεία»

Την κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ στελεχών της «Αθήνα 2004» και της κυβέρνησης, που φανερώνει και το διαγκωνισμό διαφορετικών οικονομικών συμφερόντων, καθώς και τις αντιδράσεις πολιτών για κυβερνητικές επιλογές με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προσπάθησε να εκτονώσει χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής.

Μιλώντας έχοντας εκ δεξιών και αριστερών του την πρόεδρο της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, και τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί «εθνικής υπόθεσης», είπε ότι οι αγώνες «πρέπει να μείνουν μακριά από κομματικές διαμάχες και πολιτική εκμετάλλευση» κλπ. κλπ. Κατά τα άλλα, η συνεδρίαση της διυπουργικής αναλώθηκε στα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, ενώ εξετάστηκε και το πρόγραμμα της «Ολυμπιακής Υγείας». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου, Τηλ. Χυτήρη, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό όλων των μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Αθήνα και επαρχία, αλλά και την πρόσληψη 2.000 ατόμων ως ιατρικό προσωπικό, με συνολικό κόστος 125 δισ., από τα οποία τα 34 θα αφορούν στο κόστος της μισθοδοσίας και της εκπαίδευσης των ατόμων που θα προσληφθούν.

Ομως, αποδεικνύεται έτσι ότι όλο και περισσότερο ψαλιδίζονται οι προσδοκίες πως «κάτι θα μείνει την επόμενη μέρα» για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αρχικά το επιχειρησιακό πρόγραμμα ήταν 130 δισ. δραχμές με τις εξής κατανομές: Νοσοκομειακή περίθαλψη 36 δισ. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) 26 δισ. Επείγουσα Ιατρική 46 δισ. Δημόσια Υγεία και Υγιεινή 19 δισ. Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας 3 δισ. Επίσης ανακοινώθηκαν 3.500 προσλήψεις.

Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός του επιχειρησιακού προγράμματος έγινε 125 δισ. και τελικώς διαμορφώθηκε σε 91 δισ. δραχμές με την εξής διάταξη: Νοσοκομειακή περίθαλψη 56 δισ. ΠΦΥ 11 δισ. Επείγουσα Ιατρική 18 δισ. Δημόσια Υγεία και Υγιεινή 5,5 δισ. Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας 0,5 δισ.

Η απόκλιση, όπως σημειώνει η Επιτροπή Παρακολούθησης, μεταξύ των 91 και 125 δισ. «οφείλεται στο ότι δεν έχουν εισέτι οριστικοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες για τα έτη 2003-2004». Οι μεγάλες ανατροπές γίνονται σε βάρος της ΠΦΥ και της Επείγουσας Ιατρικής, που δείχνουν πόσο φρούδες είναι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση και ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος ΠΦΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ