Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδρύθηκε Επιμελητήριο για το περιβάλλον
  • Θα παρέχει τεχνική βοήθεια για περιβαλλοντικά ζητήματα
  • «Παγκοσμιοποίηση και δυτικό σύστημα αξιών υπεύθυνοι για τα προβλήματα του περιβάλλοντος», τόνισε στην εκδήλωση παρουσίασης ο πρόεδρος Μιχ. Δεκλερής

Από τη σημερινή άγρια ανάπτυξη και την καταναλωτική κοινωνία μπορούμε να φτάσουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και δίκαιη κοινωνία. Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες το βράδυ διακεκριμένοι Ελληνες νομικοί επιστήμονες από τα εγκαίνια του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

Το Επιμελητήριο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρα και θα παρέχει τεχνική βοήθεια για τη σχεδίαση της βιώσιμης δημόσιας πολιτικής, ενώ θα προβαίνει και σε διεπιστημονικές έρευνες για τα προβλήματα της παγκόσμιας πολιτικής. Ιδρυτής και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας είναι ο Μιχάλης Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην εισήγησή του ο Μ. Δεκλερής καταφέρθηκε κατά της παγκοσμιοποίησης και κατά του «δυτικού συστήματος αξιών». «Το όραμα του βιώσιμου κόσμου, επισήμανε, παραμένει ζωντανό στη λαϊκή ψυχή και οι Ελληνες όπως και οι άλλοι λαοί της ανθρωπότητας είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν γι' αυτό. Η απόφαση ιδίως να αντιμετωπιστεί το παραπλανητικό στρατήγημα της παγκοσμιοποιήσεως, είναι μεγάλη πρόοδος. Με τα δεδομένα αυτά δικαιωνόμαστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι το μέλλον ανήκει στο βιώσιμο κόσμο και όχι στους αμετανόητους νοσταλγούς της άγριας αναπτύξεως».

Ο ομιλητής κάνοντας έναν απολογισμό από τη διάσκεψη του Ρίο μέχρι σήμερα, είπε ότι την επόμενη της διάσκεψης «τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα μην τολμώντας να εναντιωθούν ανοιχτά στο δόγμα της βιωσίμου αναπτύξεως, προσπάθησαν να το παρακάμψουν, εξαπολύοντας το σύνθημα πυροτέχνημα της παγκοσμιοποιήσεως». Παράλληλα, σημείωσε πως πλέον «οι λαοί συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά ότι εκείνο που είχε πράγματι χρεοκοπήσει και είχε φέρει τον κόσμο σε αδιέξοδο, ήταν το Δυτικό σύστημα αξιών και ιδίως το τρίπτυχο πλούτος - δύναμη - μηχανές».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ για το ρόλο των διάφορων μάνατζμεντ σε θέματα περιβάλλοντος. Ο Μ. Δεκλερής έκανε κριτική σε απόψεις που σκόπιμα προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση, πως δήθεν εκείνο που λείπει «είναι ένα καλύτερο μάνατζμεντ της γης και των πόρων της». Στην παραπάνω άποψη ο ομιλητής αντιπαρέβαλε τη θέση ότι «ο βιώσιμος κόσμος του 21ου αιώνα θα προκύψει από μια βαθιά αλλαγή που θα διατρέξει όλη την οργάνωση και λειτουργία της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής. Θα είναι αποτέλεσμα των δικών μας αποφάσεων και πράξεων».

Επίσης, αντέκρουσε τον άκρατο καταναλωτισμό και τα πνευματικά προϊόντα της Δύσης. «Στο βιώσιμο κόσμο, σημείωσε ο Μ. Δεκλερής, δε θα μας οδηγήσουν τα πνευματικά προϊόντα της Δύσεως, που ευθύνονται για την καταναλωτική κοινωνία και την παγκόσμια αταξία».

Τέλος, σημείωσε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κινητοποιήσεις των λαών για ζητήματα του περιβάλλοντος. «Εξάλλου, οι πρόσφατες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, εξ αφορμής των περιοδικών συνόδων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είπε ο ομιλητής, καταδεικνύουν ότι το όραμα της βιωσίμου κοινωνίας έχει αναμφισβήτητα καταστεί το όραμα της νέας γενεάς και η πίστη του συγκινεί και ενεργοποιεί τη λαϊκή ψυχή. Τις ίδιες αποδείξεις έχουμε και στη χώρα μας, όπου μέσα στα τελευταία 10 χρόνια η οικολογική συνείδηση των Ελλήνων ανδρώθηκε και τους κατέστησε αληθείς ενεργούς πολίτες. Στη χώρα μας σήμερα παρατηρούνται αυθόρμητες κινητοποιήσεις για μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας που θεωρούνται και είναι πράγματι εθνικά ζητήματα».

Την παρουσίαση του επιστημονικού προγράμματος του Επιμελητηρίου έκανε η σύμβουλος επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, ενώ παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, καθηγητές πανεπιστημίου, δήμαρχοι, εκπρόσωποι οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ