Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ και ο Πομπέο στην Αθήνα

Από 5 έως 7 Οκτώβρη θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Από την ερχόμενη Τρίτη ο Ελληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα

MotionTeam

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα
Στις 5 με 7 Οκτώβρη αναμένεται στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, για τη β' φάση του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Διαδικασία που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος» περιλαμβάνει (έως τώρα τουλάχιστον) 6 ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Αναμφίβολα, προμετωπίδα της όλης υπόθεσης είναι η μεθοδευόμενη «ανανέωση» - διεύρυνση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990, γνωστή ως «Συμφωνία για τις βάσεις», την οποία αρμόδιοι κύκλοι παρουσιάζουν πλέον ως «παρωχημένη», θέλοντας να την προσαρμόσουν στις απαιτήσεις των σημερινών, αυξημένων αναγκών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, μετατρέποντας και με τη βούλα τον ελληνικό λαό σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Επανέρχεται έτσι το σενάριο της επέκτασης σε πρώτο χρόνο της MDCA για 8 ή 10 χρόνια, ακολούθως δε επ' αόριστο, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα (με εναλλακτικό σενάριο, μια ενδιάμεση, ετήσια ανανέωση, ώστε στο μεσοδιάστημα να φτιάξουν κλίμα για την πολυετή).

Επανέρχεται, επίσης, το σχέδιο ένταξης της Ελλάδας στο ευρύτερο πλαίσιο των «μετωπικών κρατών» για τις ΗΠΑ («front states»), ώστε μαζί με την Πολωνία και το Ισραήλ να διαμορφωθεί ένα «νοητό τόξο ανάσχεσης» έναντι ανταγωνιστών των Αμερικανών (βλ. Ρωσία, Κίνα).

Ως σημεία ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ αναφέρονται τα ...αναμενόμενα: Η βάση της Σούδας, η αεροπορική βάση της Λάρισας, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ειδικά για τη Σούδα μιλούν για επέκταση χρήσης της προβλήτας του Μαραθιού. Στη Λάρισα σταθμεύουν ήδη, με πρόσχημα συνεκπαιδεύσεις, αμερικανικά UAV και στο Στεβανοβίκειο, περιοδικά, αμερικανικά ελικόπτερα. Τη δε Αλεξανδρούπολη θέλουν να την αξιοποιήσουν ως κόμβο διεκπεραίωσης δυνάμεών τους προς το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως το ονοματίζουν, την έχουν χρησιμοποιήσει ήδη ως τέτοια, εξ ου και ο αμερικανικός στρατός χρηματοδοτεί την απομάκρυνση ναυαγίου από την προβλήτα του λιμανιού ώστε να μπορούν να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Ολα τα παραπάνω οι Αμερικανοί θέλουν να τα «δέσουν» και νομικά με μια «ανανεωμένη» συμφωνία, επικυρωμένη και από την ελληνική Βουλή.

Καθώς, εξάλλου, τα σχέδια πολεμικής προπαρασκευής πάνε χέρι χέρι με βλέψεις για διεύρυνση των αμερικανικών μπίζνες στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί έχουν έτοιμα σχέδια και για μια σειρά από κλάδους πρώτης γραμμής για τα συμφέροντά τους, π.χ. Ενέργεια, ναυπηγοεπισκευή, διαμετακόμιση, ιδιωτικοποίηση λιμένων κ.λπ.

Εξ ου και ο Πομπέο θα συνοδεύεται στην επίσκεψή του στην Ελλάδα από σειρά στελεχών που θα επισκεφτούν επιμέρους υπουργεία, για να συμφωνήσουν με τους ομολόγους τους, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, τα αντίστοιχα «πρότζεκτ».

Π.χ. πιάνοντας όλους τους τομείς, στην Ελλάδα αναμένεται με τον Πομπέο και η Μαρί Ρόις, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, η οποία «επιθυμεί» να επισκεφθεί το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και της Παιδείας. Για την προετοιμασία της συνάντησης και τα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού συμφωνήθηκε να συνεργαστούν στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας και του υπουργείου, ώστε να υπάρξει κοινή δήλωση των σχετικών προθέσεων των δυο κυβερνήσεων, διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλα υπουργεία.

Προετοιμάζοντας, άλλωστε, αυτές τις επαφές, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε ένα μπαράζ συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη. Μετά τις επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χτες μετέβη και στο υπουργείο Τουρισμού, όπου είχε μια «σπουδαία συζήτηση», όπως ο ίδιος αναφέρει, με τον υπουργό Χ. Θεοχάρη «για πρωτοβουλίες ώστε να αναπτύξουμε τους δυναμικούς τομείς του Τουρισμού, που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και προσελκύει τεράστιες αμερικανικές επενδύσεις».

Συνάντηση με Τραμπ

Φυσικά, μια πρώτη γενική συζήτηση για τα παραπάνω αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, σε συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη, μάλλον την Τρίτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οπως έλεγε χτες στο ρ/σ «Real» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, οι στόχοι του ταξιδιού είναι, από τη μία, να αναδειχτεί το «οικονομικό σχέδιο» της κυβέρνησης και, από την άλλη, «να μπει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή», δηλαδή ακόμα πιο βαθιά σε σχεδιασμούς που την καθιστούν μαγνήτη επιθέσεων. Αλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε «περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτά της Τουρκίας», λέγοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει στις ΗΠΑ επαφές με τον Τραμπ και «σημαντικούς ηγέτες» καθώς και με «οικονομικούς παράγοντες» για «τα σημαντικά ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα» αλλά και τα διεθνή θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ