Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδραστική «Χάρτα»

Ενα αντιδραστικό κείμενο από την πρώτη έως την τελευταία του λέξη είναι η «Χάρτα της Ολυμπίας», η οποία παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, και την πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Αρβελέρ. Η «Χάρτα» είναι το αποτέλεσμα του διεθνούς συμποσίου «Ξανασκεφτόμαστε τον Πολιτισμό», που έγινε στην Ολυμπία (Σεπτέμβρης 2000), με συμμετοχή δεκάδων διανοουμένων και πολιτικών από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους, εγκαινιάζοντας τη συνεδριακή πτυχή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Το κείμενο θα μπορούσε να αποτελέσει και μια συνοπτική εισαγωγή στην ιστορία της αστικής φιλοσοφίας, αφού, από καθαρά ιδεαλιστικές «αναγνώσεις» της ιστορίας, του τύπου «απορρίπτουμε κάθε ιδέα ενός μέλλοντος που εγκυμονεί μοιρολατρικές συγκρούσεις ανάμεσα στους πολιτισμούς» (!) περνά σε έννοιες όπως «πολιτιστικός πλουραλισμός και πολυφωνία», «ανοιχτός διάλογος» κλπ., στο πλαίσιο φυσικά της αστικής τάξης.

Αποκόπτοντας συνειδητά τον πολιτισμό από την υλική βάση της κοινωνίας και, επόμενα, προσεγγίζοντας τη βία, το φανατισμό, την τρομοκρατία, τον «κοινωνικό αποκλεισμό», την υπανάπτυξη, την πείνα, την «οικονομική αβεβαιότητα» ως μάστιγες χωρίς αιτία, οι υπογράφοντες τη «Χάρτα» αποφάσισαν τη δημιουργία μιας «Πολιτιστικής Αγοράς» των παραπάνω αρχών τους και ζητούν από τους «αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς» να τους βοηθήσουν στους σκοπούς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ