Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΜΠΕΟ GO HOME
«Παραγγελιές» ΗΠΑ για συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή στον Περσικό!

Πριν καλά καλά πατήσει το πόδι του ο Πομπέο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μ. Εσπερ «ενθαρρύνει» την Ελλάδα να συμμετάσχει στην αμερικανική αποστολή ενάντια στο Ιράν!

Στο μεταξύ, πριν ακόμα πατήσει το πόδι του ο Πομπέο στην Ελλάδα, είχαν ξεκινήσει ήδη να καταφτάνουν οι «παραγγελιές» από την Ουάσιγκτον.

Οπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ, είχε επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο. Τον ευχαρίστησε για την «επίδειξη ηγεσίας» εκ μέρους του (εννοούν την αποφασιστικότητα και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς) και «ενθάρρυνε την Ελλάδα» - όπως ο ίδιος λέει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο - «να συμμετάσχει στη διεθνή προσπάθεια για την προστασία κρίσιμων υποδομών στον Περσικό Κόλπο».

Στην πραγματικότητα, το αίτημα επανέρχεται πλέον επιτακτικά, αναδεικνύοντας την επικινδυνότητα του «Στρατηγικού Διαλόγου» και της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για το λαό.

Θυμίζουμε πως οι Αμερικανοί είχαν πρωτοβάλει το θέμα στα μέσα Αυγούστου, η Ελλάδα να συνδράμει με φρεγάτα ή κάποιο εναέριο μέσο για επιτήρηση της εκτεταμένης αυτής θαλάσσιας ζώνης, ιδίως στα Στενά του Ορμούζ, στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Σε κάποιες πρώτες συνεννοήσεις που έγιναν τότε, καταλήχθηκε ότι δεν μπορούσε να αποσταλεί αεροσκάφος, λόγω ένδειας εναέριων μέσων. Για τη δε φρεγάτα, αποκλείστηκε προσώρας η αποστολή, λόγω αυξημένης ετοιμότητας στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μέσογειο από την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ωστόσο, οι κυβερνώντες φρόντισαν να επισημάνουν στους Αμερικανούς πως η Ελλάδα «τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις», μετέχοντας σε «συμμαχικές» ασκήσεις που με αμερικανοΝΑΤΟικό «καπέλο» γίνονται στην περιοχή, π.χ. πλοίο του Στόλου είναι αποσπασμένο σε μόνιμη βάση στη ναυτική επιχείρηση «Unifil», που με «καπέλο» ΟΗΕ επιβάλλει την ευρωατλαντική «τάξη και ασφάλεια» στα ανοιχτά του Λιβάνου.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιφυλάχθηκε τότε για το μέλλον, για διάθεση μέσων στους Αμερικανούς, ωστόσο, δείχνοντας στην πράξη την ...καλή της προαίρεση και την καταρχήν συμφωνία, έθεσε ήδη από τότε στη διάθεσή τους προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στην περιοχή (αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο καταρχάς για τον Ελληνα ακόλουθο Αμυνας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), προκειμένου να συμμετάσχει στις ομάδες που «παρακολουθούν» την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ.

Με τέτοια προθυμία, και ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για παραπέρα συζητήσεις επί του θέματος αυτές τις μέρες στην Αθήνα, ο Εσπερ έσπευσε βέβαια να επαινέσει δημόσια την Ελλάδα ως «στενή φίλη και σύμμαχο», και το γεγονός ότι είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που τηρούν την ευρωατλαντική νόρμα του 2% του ΑΕΠ για τις «αμυντικές δαπάνες», προσανατολισμένες όπως είναι στους ΝΑΤΟικούς στόχους.

Να καταγραφεί, τέλος, ότι εν είδει... προπομπού του Πομπέο έδεσε στη Σούδα το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Lassen», πλοίο ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δάκρυα συγκίνησης για την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ... (2024-07-05 00:00:00.0)
Στρατευμένοι καταγγέλλουν τη Συμφωνία (2020-01-31 00:00:00.0)
Αμεση η ανταπόκριση της κυβέρνησης της ΝΔ (2019-08-31 00:00:00.0)
Αποβατική άσκηση προσομοίωσης πολέμου με το Ιράν (2012-02-09 00:00:00.0)
Προειδοποιητική βολή από τη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» (2002-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ