Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συνεχίζεται η προσπάθεια «λίφτινγκ» των θεσμών του αστικού κράτους

Τον πραγματικό ρόλο των λεγόμενων «ανεξάρτητων αρχών», αλλά και το αίτημα για την κατάργηση του άρθρου που αφορά τα στρατιωτικά δικαστήρια, ανέδειξε το ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου συζητήθηκαν τα υπό αναθεώρηση άρθρα 96 και 101Α, που αφορούν το πρώτο τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη και το δεύτερο τις «ανεξάρτητες αρχές».

Σχετικά με το πρώτο άρθρο φάνηκε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να το ψηφίσουν από κοινού, αφού οι βουλευτές της ΝΔ δεν διαφωνούν με την πρόταση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προτείνουσα Βουλή, η σύνθεση των δικαστηρίων αυτών που δικάζουν στρατιωτικούς ή πολίτες που κατά την τέλεση του εγκλήματος ήταν στρατιωτικοί, να αποτελείται στο σύνολό της από στρατιωτικούς δικαστές, ώστε υποτίθεται να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους. Σήμερα τα δικαστήρια αυτά είναι μεικτά με τους στρατιωτικούς δικαστές να είναι μειοψηφία.

Οσον αφορά το δεύτερο άρθρο η όλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ., ήταν αν τα μέλη των αρχών αυτών θα διορίζονται από τα 3/5 των μελών της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα είναι στα 4/5, όπως ισχύει σήμερα και συμφωνούν με αυτό ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ. Ωστόσο όλοι μαζί εκθείασαν το έργο των Αρχών αυτών, τις οποίες εμφάνισαν ως τάχα «θεματοφύλακες της δημοκρατίας».

Να καταργηθούν τα αντιδραστικά άρθρα

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, όσον αφορά το πρώτο άρθρο ανέφερε ότι το λαϊκό αίτημα είναι η κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων, τα οποία «στη λαϊκή συνείδηση ξυπνούν άσχημες μνήμες, αφού συνδέονται με τις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας, με τις πιο άγριες διώξεις και με τις μαζικές εκτελέσεις λαϊκών αγωνιστών». Ενώ τόνισε ότι «δεν καταλαβαίνουμε και ασφαλώς δεν συμφωνούμε με τη σκοπιμότητα της ύπαρξης και της λειτουργίας των στρατοδικείων, και των τακτικών και των έκτακτων, τόσο στις σημερινές όσο και σε οποιεσδήποτε συνθήκες». Σε ό,τι αφορά συνολικά τη Δικαιοσύνη, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ - χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες, όπως σημείωσε, για το ρόλο του αστικού θεσμού - να σταματήσει ο διορισμός της ηγεσίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση και να εκλέγεται από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. Πρόταση που έχει απορριφθεί από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς, την ίδια στιγμή που καβγαδίζουν για το ποιος είναι ο καλύτερος υπερασπιστής της «ανεξαρτησίας» της Δικαιοσύνης.

Για τις λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» σημείωσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται «στην ίδια κατεύθυνση, της ενίσχυσης, δηλαδή, του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, της αναστήλωσης του κύρους τους και της αναβάθμισής τους συνολικά» γιατί «οι αρχές αυτές λειτουργούν ως όργανα νομιμοποίησης της εξουσίας και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Και ακριβώς γι' αυτό θεσπίζονται και λειτουργούν». Αλλωστε, όπως τόνισε, η ίδρυση «όλων αυτών γίνεται σε τομείς όπου απελευθερώνονται οι αγορές, όπως στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της Ενέργειας, των λιμανιών», και ζήτησε την κατάργηση του σχετικού άρθρου που τις συνταγματοποιεί. Παρέθεσε δε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν το ρόλο των «αρχών» αυτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσαρμογή της Δικαιοσύνης στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου (2020-06-23 00:00:00.0)
Ποια άρθρα αναθεωρούνται (2019-11-26 00:00:00.0)
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (2019-03-15 00:00:00.0)
Αντιδραστικές προτάσεις σε όλο το φάσμα για τις ανάγκες του κεφαλαίου (2019-01-10 00:00:00.0)
Πάνω από όλα η «ιερή» πολιτική σταθερότητα (2018-12-13 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας (2017-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ