Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«CRETA FARM»
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα επενδυτικά σχέδια παλιών και νέων εργοδοτών

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση «Creta Farm», ώστε να μην πληρώσουν οι 800 εργαζόμενοι τις επιχειρηματικές επιλογές και διαμάχες των ιδιοκτητών της καθώς και τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε την ανάγκη να παρθούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας μέτρα ώστε να εξοφληθούν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα τριών - τεσσάρων μηνών, αλλά και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να εξασφαλιστεί η διαδοχή στον νέο εργοδότη, όποιο επενδυτικό σχήμα κι αν προκύψει.

Σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας, έθεσε το αίτημα να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα έναντι των πιστωτών της, υπενθυμίζοντας πως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την πτωχευτική διαδικασία, όπως έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις, κατατάσσει τους εργαζόμενους και τις απαιτήσεις τους «στον πάτο».

Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση το «πάγωμα» των υποχρεώσεων των απλήρωτων εργαζομένων σε τράπεζες, εφορία, δήμους, μέχρι να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα.

Να σημειωθεί ότι η «Creta Farm» βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, με το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου να έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 106A του Πτωχευτικού Κώδικα, παρότι τα προηγούμενα χρόνια καταλάμβανε ηγετική θέση στην αγορά και διαφήμιζε την καινοτομία και την εξωστρέφειά της.

Στο παραπάνω έδαφος, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για εξεύρεση «βιώσιμης και οριστικής λύσης», για τις οποίες έκανε λόγο χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης, εξαντλήθηκαν σε συναντήσεις με τους μετόχους και τις πιστώτριες τράπεζες, στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, αλλά και στη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στην εταιρεία με ενέχυρο τις μετοχές της.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί τα εμπλεκόμενα μέρη σε συνάντηση, παρά το σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών πριν από έναν μήνα. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι επίκειται τριμερής από τις 7 έως τις 11 Νοέμβρη.

Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης «αποκλειστικό στόχο έχουν να εξασφαλίσουν ισορροπίες ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα», σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης, επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων». «Την κακοδιαχείριση, τις άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις, το "τζογάρισμα" στο χρηματιστήριο, τα ανοίγματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, άλλα επενδυτικά παιχνίδια των επιχειρηματιών δεν θα τα πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε και στην κατεύθυνση αυτή ξεκαθάρισε ότι το κόστος για το όποιο σχέδιο διάσωσης πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά τα κέρδη των μεγαλομετόχων, των τραπεζών και των επενδυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ