Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Να μην περάσει η εργοδοτική αξίωση για διάλυση του σταθερού ωραρίου εργασίας

Με τις «πλάτες» της δημοτικής αρχής Κορωπίου, η φαρμακαποθήκη «Pharmaline» επιχειρεί να επιβάλει δουλειά και τα Σάββατα

Την προσπάθεια της φαρμακαποθήκης «Pharmaline ΑΕ» να εξασφαλίσει άδεια συνεχούς εξαήμερης λειτουργίας, επιβάλλοντας στους εργαζόμενους να δουλεύουν και το Σάββατο, όπως και τις «πλάτες» της δημοτικής αρχής Κορωπίου στις εργοδοτικές αξιώσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

Η αίτηση της «Pharmaline ΑΕ» για συνεχή εξαήμερη λειτουργία συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου.

Οπως καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ, «η δημοτική αρχή, με πρωταγωνιστή τον αντιδήμαρχο, απέρριψε την αρνητική εισήγηση του αρμόδιου υπαλλήλου και επιχείρησε να δώσει την άδεια ώστε η εταιρεία να λειτουργεί και τα Σάββατα, για να ικανοποιήσει έτσι την εργοδοτική απαίτηση για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα από τη διάλυση του σταθερού ωραρίου εργασίας που έχει κατακτηθεί από την κλαδική ΣΣΕ και ορίζεται 5ήμερο - 8ωρο από Δευτέρα έως Παρασκευή».

Η εισήγηση του αρμόδιου υπαλλήλου, επισημαίνει η Ομοσπονδία, πρότεινε το καθιερωμένο και ισχύον στη συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακαποθηκών ωράριο λειτουργίας, 8 π.μ. - 4 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή και 8 π.μ. - 2 μ.μ. το Σάββατο, όπως ορίζεται από τον ετήσιο πίνακα διημερεύσεων.

«Ομως, όπως με θράσος τονίστηκε από τον αντιδήμαρχο, η "πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής είναι αυτή που υπερισχύει της γνωμοδότησης του υπαλλήλου". Δηλαδή, η δημοτική αρχή εξόφθαλμα τίθεται με τα εργοδοτικά συμφέροντα και αγνοεί προκλητικά τους εργαζόμενους και όσα δικαιώματα τους έχουν απομείνει από την αντεργατική πολιτική που η εκάστοτε κυβέρνηση εφαρμόζει», επισημαίνει η ΟΕΦΣΕΕ, προσθέτοντας ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, η δημοτική αρχή του Κορωπίου κάνει ένα επιπλέον βήμα στη στήριξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στηρίζοντας το αίτημα μιας επιχείρησης που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα και λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τα Σάββατα, χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια, ισχυριζόμενη ψευδώς το αντίθετο».

Κάτω από την πίεση της παρέμβασης της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην αδειοδότηση της «Pharmaline ΑΕ» για να λειτουργεί τα Σάββατα.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία ωστόσο, προχώρησε «σε έναν ελιγμό τόσο προκλητικό και απαράδεκτο για τους εργαζόμενους όσο και η αρχική εισήγηση του αντιδημάρχου. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση για σύγκληση επιτροπής από τους αρμόδιους φορείς (δήμος, εργοδοσία, εργαζόμενοι), προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί λύση. Αλήθεια, τι να συζητήσουν οι εργαζόμενοι με έναν εργοδότη που προκλητικά αγνοεί ακόμα και τις στοιχειώδεις τυπικές διαδικασίες, που αυθαιρετεί και παρανομεί κατ' εξακολούθηση και ακολουθεί κάθε άθλια μεθόδευση προκειμένου να "νομιμοποιήσει" την αυθαιρεσία του;».

Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να εγγραφούν στην Ομοσπονδία και το Συνδικάτο, ενισχύοντας τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για σταθερό ωράριο εργασίας, 5ήμερο - 8ωρο, Δευτέρα έως Παρασκευή.

Καταγγελία από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τις εργοδοτικές αξιώσεις και τη στάση της δημοτικής αρχής κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κορωπίου.

«Το άνοιγμα της εταιρείας τα Σάββατα δεν έρχεται να εξυπηρετήσει ανάγκες των φαρμακείων της περιοχής του δήμου μας, αλλά μέσω της αδειοδότησής της για τη σαββατιάτικη λειτουργία έρχεται να πλήξει όλο τον κλάδο και στην ουσία να καταστρατηγήσει την πενθήμερη εργασία, εξυπηρετώντας όλο το Λεκανοπέδιο. Εξάλλου, και οι επιστολές φαρμακείων που προσκομίστηκαν από την εταιρεία αφορούν στην πλειοψηφία τους φαρμακεία εκτός Κορωπίου», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της.

Μετά την προσωρινή αναβολή του θέματος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεκαθαρίζει ότι «όποτε ξανάρθει, να γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι απέναντί της θα βρει πολύ περισσότερους εργαζόμενους και μαζικούς φορείς, όχι μόνο από τον κλάδο του Φαρμάκου».

«Αν νοιαζόταν πραγματικά η δημοτική αρχή για το θέμα της Υγείας, επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για να δοθεί άδεια λειτουργίας τα Σάββατα, θα έβαζε πλάτη για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, για τη στελέχωση και ορθή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κορωπίου και όχι για τα συμφέροντα των βιομηχάνων», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χέρι χέρι αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός (2020-07-28 00:00:00.0)
Πλατιά καταδίκη της επίθεσης στην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο (2020-07-17 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο αγώνας για το ωράριο (2020-06-30 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις εργοδοσίας και δημοτικής αρχής Καλλιθέας ενάντια στην κλαδική Σύμβαση (2019-05-24 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για το ωράριο των φαρμακαποθηκών (2014-07-29 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο πρωτοπόροι συνδικαλιστές και εργάτες (2007-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ