Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Η «ελευθερία των αγορών» τις έβγαλε στο δρόμο

Αρχισαν απεργιακές κινητοποιήσεις κόντρα στην επιδίωξη της πολυεθνικής για μεταφορά του εργοστασίου που συνοδεύεται από μαζικές απολύσεις

Ξημερώματα γνώριμα από το 1981, όταν οι βιομήχανοι έκλειναν τα εργοστάσια και το ΠΑΣΟΚ «κοινωνικοποιούσε» τα χρέη τους. Τώρα οι εργάτριες της «Σίσερ» είναι αντιμέτωπες με μία από τις «ελευθερίες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ξημερώματα γνώριμα από το 1981, όταν οι βιομήχανοι έκλειναν τα εργοστάσια και το ΠΑΣΟΚ «κοινωνικοποιούσε» τα χρέη τους. Τώρα οι εργάτριες της «Σίσερ» είναι αντιμέτωπες με μία από τις «ελευθερίες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Αποφασισμένες να μην κάνουν βήμα πίσω, στον αγώνα τους για δικαίωμα στην εργασία, είναι οι εργαζόμενες της «ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ» που χτες προχώρησαν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση απαιτώντας να ανακληθούν οι προχτεσινές απολύσεις 12 εργαζόμενων και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Από νωρίς χτες το πρωί, όλες οι εργαζόμενες της πρωινής βάρδιας βρέθηκαν έξω από το εργοστάσιο, κρέμασαν πανό με συνθήματα και περιφρούρησαν την απεργία τους. Ούτε τα περιπολικά και η κλούβα της αστυνομίας, ούτε οι φωνές «στελεχών» της επιχείρησης που θέλησαν να «εργαστούν», τις τρομοκράτησαν. Ετσι οι μηχανές έμειναν νεκρές και τα γραφεία άδεια. Φωνάζοντας «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία» έστειλαν μήνυμα στη διεύθυνση της πολυεθνικής, ότι θα παλέψουν για να ανακληθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

Εξω από το εργοστάσιο όμως ήταν και οι χτεσινές απολυμένες, όπως η Μαρία Παντουλιά, η οποία όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο «Ρ»: «Ακόμα και αν δε γίνει τίποτα με τις απολυμένες, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για όσες έμειναν». Αγανακτισμένες αλλά και αποφασισμένες να συνεχίσουν να αγωνίζονται ήταν και οι υπόλοιπες εργαζόμενες που οι περισσότερες έχουν από 15 μέχρι 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Οπως τόνιζαν, όλα αυτά τα χρόνια η εταιρία στηρίχτηκε στις δικές τους πλάτες για να μπορεί να κάνει εργοστάσια αλλού και τώρα δεν μπορεί να τις πετάει στο δρόμο με μια αποζημίωση, ενώ επισήμαναν ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παρέμβει.

Η χτεσινή κινητοποίηση, ήταν η πρώτη απάντηση των εργαζομένων στην προσπάθεια της διεύθυνσης της πολυεθνικής να μεταφέρει, με την ανοχή της κυβέρνησης, τις δραστηριότητές της σε Βουλγαρία και Αλβανία, αυξάνοντας παραπέρα τα κέρδη της εκμεταλλευόμενη τους εργαζόμενους εκεί. Ηδη, εδώ και καιρό είχε αρχίσει να στέλνει μεγάλο όγκο εμπορευμάτων εκεί για παραγωγή. Προωθώντας αυτά τα σχέδια απέλυσε τα δύο τελευταία χρόνια περίπου 260 εργαζόμενες και από τον Σεπτέμβρη ξεκίνησε νέο μπαράζ απολύσεων.

Μιλώντας στο «Ρ» η Βιβή Μασούρα, μέλος της διοίκησης του σωματείου, επισήμανε: «Αγωνιζόμαστε ενάντια στις απολύσεις και κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας για μεγαλύτερα κέρδη. Η πολυεθνική, εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική πολιτική, έχει στόχο να μεταφερθεί σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση απέναντι στους 630 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Η σημερινή μαζική και αγωνιστική κινητοποίηση δείχνει το δρόμο της πάλης ενάντια στα σχέδια εργοδοσίας και κυβερνητικής πολιτικής. Ο αγώνας μας όμως πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ