Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»
Απολύσεις με σφραγίδα «2004»

Αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους

Γι' αυτούς ο «εθνικός στόχος του 2004» σημαίνει ήδη ρήμαγμα
Γι' αυτούς ο «εθνικός στόχος του 2004» σημαίνει ήδη ρήμαγμα
Χτες, τελευταία μέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» η εργοδοσία προχώρησε εκβιαστικά, σε 4 απολύσεις εργαζομένων, ενώ άλλοι 53 έφυγαν με τα κίνητρα εθελούσιας εξόδου, όπως λέγονται. Σκοπός της, να παγιωθεί η κατάσταση των «εθελούσιων εκβιασμών» και με τη μέθοδο της «δωροδοκίας» να επεκταθεί και προς τους άλλους εργαζόμενους. Το ξενοδοχείο κλείνει για 18 μήνες για ν' ανακαινιστεί, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρά τις συναντήσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας και την αναστολή των κινητοποιήσεων την προηγούμενη βδομάδα, για να βρεθεί λύση, σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης του σωματείου, η εργοδοσία της επιχείρησης «κορόιδεψε» τους εργαζόμενους, όπως μας είπε ο πρόεδρος του σωματείου Β. Πολύζος, απόλυσε εργαζόμενους, ενώ προχώρησε και στις λεγόμενες οικειοθελείς απολύσεις. Κανένας, όμως, εργαζόμενος δε θέλει να φύγει, αποχωρεί με πίεση και εκβιασμούς.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι να μη γίνει καμιά απόλυση και οι αποδοχές του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα ν' ανέρχονται στο 65% του ποσού που εισέπρατταν ως μισθό. Το ποσοστό αυτό έφτασε σε αυτό το χαμηλό επίπεδο με παρέμβαση του υφυπουργού, με σκοπό να μη γίνει καμιά υποτίθεται απόλυση. Οι εργαζόμενοι ζητούσαν το 72%.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι μαζεύτηκαν χτες, έξω από το ξενοδοχείο φωνάζοντας και επιμένοντας στα βασικά τους αιτήματα, να μη γίνει καμιά απόλυση και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές τους σχέσεις. Ακολούθησε πορεία στη Βουλή και τα αιτήματά τους δόθηκαν στο Γραφείο του Προέδρου.

Η Β. Μήτσου, εργαζόμενη 13 χρόνια στο ζαχαροπλαστείο του ξενοδοχείου δήλωσε στον «Ρ»: «Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Από πλευράς σωματείου υπήρξε καθυστέρηση στην κινητοποίησή μας και στις διαπραγματεύσεις μας. Υπάρχει διάθεση από τους εργαζόμενους για αγώνα, γιατί θέλουμε να κατοχυρώσουμε τη δουλιά μας, να μην απολυθούμε και να γυρίσουμε με το άνοιγμα του ξενοδοχείου».

Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα μαζευτούν στο ξενοδοχείο, γιατί δεν τους έχουν σταλεί οι διαθεσιμότητες και θ' αποφασίσουν τι θα κάνουν από δω και πέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ