Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
Η οργάνωση και ο αγώνας προϋπόθεση για την επιβίωση των αγροτών

Απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τη μέρα διεξαγωγής της ανοιχτής σύσκεψης που θα προγραμματίσουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πήραν το απόγευμα της Τρίτης οι ροδακινοπαραγωγοί που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στη Βέροια.

Τη σύσκεψη οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βέροιας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ροδοχωρίου Ημαθίας, Γυψοχωρίου Πέλλας, Αμύνταιου Φλώρινας, Τυρνάβου, Αμπελώνα και Αργυροπουλίου Λάρισας, υλοποιώντας τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, όπως οι εξευτελιστικά χαμηλές - πολλές φορές ανοιχτές για τους εμπόρους και τους βιομηχάνους - τιμές, το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, οι δασμοί των ΗΠΑ, η ελλιπής κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και μια σειρά άλλα, αποτελούν σοβαρή απειλή στην επιβίωσή τους.

Στη συζήτηση οι αγρότες συμφώνησαν πως στο εξής μοναδικός δρόμος που τους απομένει είναι αυτός των μαζικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με κύρια ευθύνη τους το αμέσως επόμενο διάστημα να καλέσουν τους συναδέλφους τους σε οργάνωση του αγώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στην παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι «δίκαιο, ηθικό και νόμιμο» να παλέψουν για την επιβίωσή τους, διεκδικώντας την εξασφάλιση κατώτατης τιμής για το προϊόν τους με βάση το κοστολόγιο, την κάλυψη από την κυβέρνηση του χαμένου εισοδήματος, καθώς αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων, και τη μείωση του κόστους παραγωγής, σχολιάζοντας πως ενώ οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πριν από 30 χρόνια, το κόστος ζωής και καλλιέργειας σήμερα είναι πολλαπλάσιο.

Ο Ρ. Μαρούδας στη σύσκεψη των ροδακινοπαραγωγών
Ο Ρ. Μαρούδας στη σύσκεψη των ροδακινοπαραγωγών
Τόνισε την ανάγκη οι αγρότες να πιστέψουν στη δύναμή τους, σε αντίθεση με τη λογική της αναμονής, της ηττοπάθειας και της ανάθεσης. Οπως είπε, «καμία κυβέρνηση δεν στάθηκε στο πλευρό μας», ενώ θύμισε ότι οι μεγάλες κατακτήσεις που απέσπασαν οι αγρότες το '16 κερδήθηκαν «μονάχα με αγώνες και όχι με παρακάλια».

Ενταση της δράσης σε όλη τη χώρα

Υλοποιώντας τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα εντείνουν τη δραστηριότητά τους σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

  • Σήμερα Πέμπτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Αιγίου, όπου δικάζονται αγρότες επειδή συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 2016.
  • Αύριο Παρασκευή, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποιεί ανοιχτή σύσκεψη στις 6 π.μ., στο κοινοτικό κατάστημα της Ανθήλης, με στόχο την καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων και την οργάνωση της δράσης για το επόμενο διάστημα.
  • Την Κυριακή 10 Νοέμβρη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιεί το 2ο Συνέδριό της, στις 10 π.μ. στο δημαρχείο Μεσσήνης, και καλεί «όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν ενεργά (...) για να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν». Η ΟΑΣΠΠ στο σχετικό κάλεσμα προσθέτει ότι σήμερα είναι «αναγκαιότητα η οργάνωση του μικρομεσαίου αγρότη σε δυναμικούς και μαζικούς Συλλόγους, αφού είναι μονόδρομος να δυναμώσει ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ