Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γκλάντις Μαρίν

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι στις εκλογές στη Χιλή, σε περίπου δύο βδομάδες, το Κομμουνιστικό Κόμμα θα εισέλθει στη Βουλή - μια απόδειξη της διαρκώς αυξανόμενης επιρροής του στα λαϊκά στρώματα της πολύπαθης λατινοαμερικάνικης χώρας, όπου η ανεργία και η φτώχεια θερίζουν. Αυτό κάποιοι δεν το αντέχουν. Νοσταλγοί τον Αουγούστο Πινοσέτ - των ημερών που ο στρατός μάζευε τους φοιτητές και τους κομμουνιστές στα γήπεδα, που οι γυναίκες χόρευαν με τους απαρασίδος, τους (αόρατους) αγνοούμενους, τους άντρες τους, τους γιους τους, τους πατεράδες τους - άραγε; Ισως.

Η απρόκλητη, βάρβαρη επίθεση τουλάχιστον 300 αστυνομικών στα γραφεία του ΚΚ Χιλής στα τέλη της βδομάδας, αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, μέρος μιας προσπάθειας να δυναμιτιστεί το ήδη πολιτικό κλίμα.

Οι καταστροφές, οι προπηλακισμοί, οι ξυλοδαρμοί, τα δακρυγόνα, οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις δεκάδων στελεχών του ΚΚ Χιλής - της ΓΓ του κόμματος, Γκλάντις Μαρίν περιλαμβανομένης - ασφαλώς δεν αποτελούν «επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου» ή «ένδειξη ανταγωνισμών αστυνομικών διευθυντών», όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της Χιλής Ρικάρδο Λάγος και υφιστάμενοί του προσπαθώντας, μάταια, να αποποιηθούν της βαρύτατης ευθύνης που φέρουν, και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Σηματοδοτούν, αναμφισβήτητα, μια προσπάθεια κατατρομοκράτησης των στελεχών του κόμματος και του χιλιάνικου λαού γενικά: όποιος δεν υποτάσσεται, θα πατάσσεται, μοιάζει να είναι το μήνυμα. Η Γκλάντις Μαρίν έδωσε την πρέπουσα απάντηση: «Σήμερα, κι αύριο, και κάθε μέρα από αυτές που θα έρθουν, θα μαχόμαστε».


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ