Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προαναγγέλλει μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να αναπτύσσονται περισσότερο στο εξωτερικό απ' ό,τι μέχρι σήμερα και η Γερμανία πρέπει «να αντιμετωπίσει ανοιχτά το γεγονός ότι - όπως κάθε άλλη χώρα του κόσμου - έχουμε τα δικά μας στρατηγικά συμφέροντα», σημείωσε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ.

Σε ομιλία της στην Ακαδημία Αξιωματικών στο Μόναχο, την Τετάρτη, αλλά και σε συνέντευξή της στη «Sueddeutsche Zeitung», η Γερμανίδα υπουργός ανέδειξε πτυχές του οξυμένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που εκφράζεται και με στρατιωτικά μέσα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, και όρισε τα «στρατηγικά συμφέροντα» της Γερμανίας απέναντι σε άλλες δυνάμεις, από την Αφρική έως την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Η Γερμανία εξαρτάται όσο καμία άλλη χώρα «από το ελεύθερο εμπόριο βάσει κανόνων» και από τις «ανοιχτές εμπορικές οδούς», είπε, αναφέροντας και προηγούμενες τοποθετήσεις Γερμανών πολιτικών (του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της πρώην υπουργού Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κ.ά.) ότι η χώρα θα πρέπει «να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη» στα διεθνή ζητήματα και «να κάνει περισσότερα ενόψει στρατηγικών προκλήσεων».

Από το Σαχέλ έως την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

Ως παράδειγμα έφερε την κατάσταση στην υποσαχάρια «ζώνη του Σαχέλ», έναν «από τους μεγαλύτερους κόμβους για την ισλαμική τρομοκρατία», λέγοντας πως το ζήτημα είναι «αν αυτή η τρομοκρατία θα εξαχθεί στην Ευρώπη». Δηλαδή «η ασφάλεια στο Σαχέλ είναι μέρος της δικής μας ασφάλειας»! Πάντως ο αγώνας ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» «είναι κατά κύριο λόγο στα χέρια των Γάλλων, αν και επηρεάζονται άμεσα και τα δικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε. Εξάλλου, η γαλλογερμανική συνεργασία περιλαμβάνει «τη βούληση να αξιοποιήσουμε το φάσμα των στρατιωτικών δυνατοτήτων μαζί με τους εταίρους μας», όπως συμβαίνει στο Αφγανιστάν.

Με «απτά σημάδια αλληλεγγύης» με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ενάντια στις «ηγεμονικές φιλοδοξίες άλλων δυνάμεων στην περιοχή», δηλαδή της Κίνας, η Κραμπ - Καρενμπάουερ έστειλε σαφές μήνυμα στο Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας να είναι προετοιμασμένο για απόσπαση εκεί.

Εθεσε δε συγκεκριμένους στόχους: Πιο γρήγορη και απλουστευμένη έγκριση των εξωτερικών στρατιωτικών αποστολών από τη Βουλή, σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για καθορισμό των στρατηγικών συμφερόντων, αυξημένη παρουσία και στην περιοχή Ειρηνικού - Ασίας.

Ενίσχυση του ευρωπαϊκού σκέλους του ΝΑΤΟ

Ως μία από τις προτεραιότητες της επερχόμενης γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η υπουργός ανέφερε την «ενίσχυση του ευρωπαϊκού σκέλους του ΝΑΤΟ». «Θέλουμε μια σίγουρη ευρωπαϊκή αμυντική ένωση. Είμαστε ισχυροί - οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά - εφόσον θέλουμε να είμαστε», σημείωσε. Διαφορετικά, «άλλοι θα αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη».

Ετσι, η Γερμανίδα υπουργός κάλεσε για άλλη μια φορά σε ισχυρή ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων και «μέχρι το 2031 θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ», όπως έχουν συμφωνήσει τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έως το 2024.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ