Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Με «χρήση πυρός» απειλούν οι ΗΠΑ στις πετρελαιοπηγές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι αντιθέσεις συμφερόντων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων τροφοδοτούν τα ανοιχτά μέτωπα συγκρούσεων στη Συρία αλλά και τις αντιδράσεις με επίκεντρο τις κινήσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους διεμήνυσε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται σε πετρελαιοπηγές της Βόρειας Συρίας «έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν πυρ» για αυτοάμυνα «εάν δεχτούν πυρά από άλλες δυνάμεις». Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ πληροφορίες διεθνών πρακτορείων κάνουν λόγο για ανάπτυξη Σύρων στρατιωτών στα περίχωρα της πόλης Καμισλί της ΒΑ Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με σκοπό να επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να ανακτήσουν τον έλεγχο της πετρελαιοπηγής Ρουμαϊλάν.

Προηγήθηκαν οι νέες πιέσεις Συρίας και Ρωσίας σε βάρος των ΗΠΑ για άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος, που έχουν αναπτυχθεί ξανά σε πετρελαιοπηγές της ΒΑ Συρίας.

Οι ΗΠΑ «αθετούν υποσχέσεις»

Οι εξελίξεις στη Συρία και οι «προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Νοέμβρη, στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Το κλίμα αναμένεται «φορτισμένο» καθώς ο Τούρκος ηγέτης έχει ήδη αρχίσει την κριτική στις ΗΠΑ θεωρώντας πως αθετούν τις «υποσχέσεις» που έδωσαν για πλήρη αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τη ΒΑ Συρία. «Αυτοί που μας υποσχέθηκαν ότι η YPG (...) θα αποχωρήσει από εδώ σε διάστημα 120 ωρών, δεν το έχουν πετύχει» είπε μεσοβδόμαδα ο Ερντογάν λίγο πριν πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία. Επαναφέροντας στο προσκήνιο το Προσφυγικό, απείλησε ξανά ότι θα ανοίξει «τις πύλες». Ασκώντας, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στις ΗΠΑ, εξέφρασε «λύπη» επειδή «ορισμένοι στρατηγικοί εταίροι σχετίζονται και συνεργάζονται με ηγέτες τρομοκρατικών ομάδων».

Αφορμή για τις έντονες αντιδράσεις του Ερντογάν έδωσε αφενός η επανέναρξη κοινών περιπολιών ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) σε ορισμένες περιοχές της ΒΑ Συρίας και αφετέρου δήλωση του διοικητή των δυνάμεων SDF ότι ξεκινούν εκ νέου τη «συνεργασία» με τον συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», «για να διασφαλίσουν τις υποδομές στη ΒΑ Συρία».

Από την άλλη, οι κοινές περιπολίες Τούρκων και Ρώσων στην ίδια περιοχή προκαλούν αντιδράσεις και αποδοκιμασίες αμάχων. Το μεσημέρι της Παρασκευής, στο χωριό Σαρμασάχ, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή καθώς ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του όταν τον πάτησε τεθωρακισμένο του τουρκικού στρατού. Μετά τις διαμαρτυρίες, Τούρκοι στρατιωτικοί επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών με βροχή δακρυγόνων, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ