Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ να μείνουν «ενωμένοι» απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Ο Μ. Πομπέο και η Αγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο

Copyright 2019 The Associated

Ο Μ. Πομπέο και η Αγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

ΝΑΤΟ, ΕΕ, Κίνα και Ρωσία. Αυτά τα θέματα κυριάρχησαν στη διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Γερμανία, με αφορμή και την 30ή επέτειο από την «πτώση του τείχους» του Βερολίνου.

Ενόψει της συνάντησής τους το απόγευμα της Παρασκευής, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Πομπέο αναφέρθηκαν στους «στενούς δεσμούς» των δύο χωρών, όπως και στο ρόλο των ΗΠΑ στην «επανένωση» της Γερμανίας. Παρά τις «παγκόσμιες προκλήσεις», οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα «τις στενές σχέσεις με τη Γερμανία», σημείωσε ο Πομπέο και πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».

Σύμφωνα με την Μέρκελ, οι συνομιλίες των δύο πλευρών επικεντρώθηκαν στις επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Συρία, Ουκρανία και Λιβύη.

Νωρίτερα, στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ διευκρίνισε - στο φόντο και των σχετικών δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν - ότι «για τη Γερμανία, το ΝΑΤΟ είναι και παραμένει εγγυητής ασφάλειας και σταθερότητας» και «αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής άμυνας στον ευρωατλαντικό χώρο». «Η ΕΕ δεν είναι ανταγωνιστής, αλλά φυσικός εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και μάλιστα όχι μόνο στην Ευρώπη», συμπλήρωσε, σε μια περίοδο που η ΕΕ επιδιώκει μεγαλύτερη στρατιωτική αυτοτέλεια, προχωρά την «κοινή ευρωπαϊκή άμυνα» και τις προετοιμασίες για έναν ευρωστρατό, ως «ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ», όπως λέγεται.

Επίσης η Κραμπ - Καρενμπάουερ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να βασιστούν στη σταθερότητα της Γερμανίας στο πλευρό της Αμερικής».

Μεγαλύτερη «δέσμευση»

Σε ομιλία του στο Ιδρυμα «Κέρμπερ», ο Πομπέο ζήτησε «μεγαλύτερη δέσμευση της Γερμανίας για την παγκόσμια ασφάλεια». «Το φάντασμα του αυταρχισμού δεν εξαφανίστηκε ποτέ, αναβιώνει και πάλι», είπε, με αιχμές σε Κίνα και Ρωσία, και συμπλήρωσε: «Αν δεν ηγείστε εσείς, αν δεν ηγείται η Αμερική, τότε ποιος;».

Σε ερώτηση αν το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» (σ.σ. Εμ. Μακρόν) ή «παρωχημένο» (σ.σ. Ντ. Τραμπ), ο Πομπέο απάντησε με νόημα: «Τόσες πολλές καλές απαντήσεις, τόσες πολλές κάμερες», προσθέτοντας ότι «εγώ είμαι με το ΝΑΤΟ» και ότι «η Συμμαχία πρέπει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί». «Οι μεταξύ μας δεσμεύσεις δεν θα είναι ποτέ ξεπερασμένες και απαρχαιωμένες, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», είπε.

Αναφέρθηκε στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται επικίνδυνα, λέγοντας πως «και σήμερα υπάρχουν αυταρχικές εξουσίες», όπως η Ρωσία, που «καταλαμβάνει τους γείτονές της», και η Κίνα, που αναδεικνύει «ένα νέο αυταρχικό όραμα». Αποκαλύπτοντας πλευρές των αντιθέσεων, επέκρινε τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, καθώς «ο ευρωπαϊκός ενεργειακός εφοδιασμός θα εξαρτάται από την αυθαιρεσία του Πούτιν», ενώ προειδοποίησε ότι «οι κινεζικές εταιρείες επιθυμούν να δημιουργήσουν δίκτυα 5G» σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ