Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Προς νέα γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται στη Χιλή με διάφορες μορφές, ενώ η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών, που συμμετέχει στην Κοινωνική Ενότητα, τη συσπείρωση άνω των 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, έχει κηρύξει νέα γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι και οι νέοι αντιδρούν τόσο στα μέτρα ποινικοποίησης των λαϊκών διαδηλώσεων που εξήγγειλε η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα (με πρόσχημα την πάταξη κουκουλοφόρων και βάνδαλων), όσο και στα ψίχουλα που προσφέρει με επιδοτήσεις των εργοδοτών ώστε να αυξήσουν λίγο τον ελάχιστο μισθό. Η Κοινωνική Ενότητα προβάλλει ένα σύνολο αιτημάτων που αφορούν σε αξιοπρεπή μισθό, δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, στις δημόσιες μεταφορές και υποδομές και να υπάρξει νέο Σύνταγμα, για να αλλάξουν όσα παραμένουν από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ. Επίσης η Ενωση των Δήμων της Χιλής αποφάσισε στις 7 και 8 Δεκέμβρη να γίνει ένα δημοψήφισμα σε 330 δήμους σε όλη τη χώρα με ερώτημα αν ο κόσμος θέλει να υπάρξει νέο Σύνταγμα.

Στη Βολιβία οξύνεται η αντιπαράθεση

Η προσπάθεια που κάνει η αντιπολίτευση της Βολιβίας να δημιουργήσει συνθήκες χάους συνεχίζεται, προβάλλοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ής Οκτώβρη, που φέρουν τον σοσιαλδημοκράτη Εβο Μοράλες να επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο ως αποτέλεσμα νοθείας. Οι διαμαρτυρίες παίρνουν και βίαιο χαρακτήρα, με ομάδες κρούσης και άλλες βαρβαρότητες, όπως την Τετάρτη η διαπόμπευση της δημάρχου του Βίντο στην επαρχία Κοτσαμπάμπα, Πατρίσια Αρσε, που είναι με το κυβερνητικό κόμμα, Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), την οποία τραμπούκοι κούρεψαν, περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά και υποχρέωσαν να περπατά ξυπόλυτη πολλά χιλιόμετρα, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για το θάνατο δύο διαδηλωτών σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σε δήλωσή του ο Ε. Μοράλες καταδίκασε το γεγονός λέγοντας: «Αυτό αποκαλείται φασισμός. Να επιτίθεσαι σε γυναίκες, να τις κακοποιείς λόγω της καταγωγής τους». Το γεγονός επίσης καταδίκασε και αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ