Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Επικίνδυνη κατάσταση από τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ενωσης Ιατρών των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής

Χρόνιο το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΚΥ Πάτμου, όπως και στις υπόλοιπες μονάδες στα Βόρεια Δωδεκάνησα
Χρόνιο το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΚΥ Πάτμου, όπως και στις υπόλοιπες μονάδες στα Βόρεια Δωδεκάνησα
Τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες μονάδες Υγείας σε Λέρο, Πάτμο, Λειψούς και Αγαθονήσια αναδεικνύει σταθερά η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, ΚΥ Πάτμου, ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ), με σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων στο υπουργείο Υγείας.

Η Ενωση απαιτεί τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, υπογραμμίζοντας τον επικίνδυνο χαρακτήρα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο «βρίσκει τοίχο» σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία που δίνει η ΕΙΘΕΛ για την κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας στα Βόρεια Δωδεκάνησα.

Στη Λέρο

Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού είναι 8.000 κάτοικοι, ενώ έχουν προστεθεί και 2.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot του νησιού. Κατά την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.

Στο Κρατικό Θεραπευτήριο - Νοσοκομείο Λέρου προσέρχονται καθημερινά δεκάδες περιστατικά από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης), λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής για όσους πρόσφυγες και μετανάστες ζουν εκεί, με πλήθους νόσων, σωματικής αλλά και ψυχιατρικής φύσεως, καθιστώντας αδύνατη την επαρκή αντιμετώπισή τους.

Η πληρότητα του Κρατικού Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό φτάνει μόλις στο 48% των προβλεπόμενων θέσεων, ακόμα και με βάση και το ανεπαρκές οργανόγραμμα: 28 ειδικευμένοι γιατροί εκ των οποίων 3 επικουρικοί, σε σύνολο 59 οργανικών θέσεων. Αλλοι 2 - ένας ψυχίατρος και ένας χειρουργός - έως το τέλος του έτους συνταξιοδοτούνται. Εκπαιδεύονται μόλις 2 ειδικευόμενοι σε σύνολο 14 θέσεων. Επίσης σήμερα υπηρετούν 10 γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, έχοντας καλύψει τις διαθέσιμες θέσεις.

Ειδικότητες ΩΡΛ, ουρολόγου, οφθαλμίατρου, δερματολόγου, Γενικής Ιατρικής δεν υπάρχουν, ενώ οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν εξαιτίας ελλείψεως γιατρών (1 παθολόγος, 1 νεφρολόγος, 2 καρδιολόγοι, 2 παιδίατροι).

Στις δομές Ψυχικής Υγείας, σημαντικότατο κομμάτι της λειτουργίας του Κρατικού Θεραπευτηρίου, νοσηλεύονται 230 ασθενείς, με 48 ασθενείς στο τμήμα ΑμεΑ, ενώ δέχονται περιστατικά από όλα τα Δωδεκάνησα στις πολλαπλές δομές (12 διαμερίσματα διάσπαρτα σε όλη την πόλη, μικρές μονάδες 12 ατόμων, μονάδα οξέων περιστατικών ΑμεΑ, εργαστήριο κοινωνικού συνεταιρισμού, κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας με επισκέψεις στα γύρω νησιά, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε αδράνεια λόγω έλλειψης προσωπικού). Οι γιατροί που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή είναι 3 μόνιμοι ειδικευμένοι ψυχίατροι αντί για 11 (ο ένας εκ των οποίων συνταξιοδοτείται εντός του έτους) και 2 ειδικευόμενοι αντί για 10, ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.

Για το Κέντρο Υγείας Λέρου προβλέπονται 5 θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ωστόσο καμία από αυτές δεν είναι καλυμμένη.

Η ΕΙΘΕΛ, παράλληλα με τα υπόλοιπα αιτήματά της για πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων με μόνιμο προσωπικό, απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία κρίσεων για τις θέσεις ιατρικού προσωπικού που έχουν προκηρυχτεί κι έχουν ήδη κριθεί.

Απάνθρωπες συνθήκες στο ΚΥΤ Λέρου - Καραδοκεί κίνδυνος επιδημίας

Τραγική είναι και η κατάσταση στο ΚΥΤ Λέρου, εξαιτίας της οποίας, όπως προειδοποιεί η ΕΙΘΕΛ, καραδοκεί κίνδυνος επιδημίας. Ανθρωποι παρέα με ποντίκια, υπερπληρότητα του hot spot που έχει οδηγήσει στην έγερση σκηνών παραθαλάσσια, λίγα μέτρα από την Ψυχιατρική Κλινική. Αρκετοί κοιμούνται κάτω από τα δέντρα, προφανώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες, κάδους απορριμμάτων και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. To ιατρείο της δομής υπολειτουργεί, με έναν γιατρό του Ναυτικού για λίγες ώρες το πρωί.

Αυτήν τη στιγμή «φιλοξενούνται» 2.500 πρόσφυγες - μετανάστες, σε μια δομή με χωρητικότητα μόλις 860 ατόμων.

«Ολοι καταλαβαίνουμε πως είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν λοιμώδεις ασθένειες», σημειώνει η ΕΙΘΕΛ και παράλληλα επισημαίνει την έλλειψη μεταφραστών, που δυσχεραίνει περαιτέρω το ιατρικό έργο, ενώ πολλά παιδιά δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Στην Πάτμο

Η Πάτμος κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο πληθυσμός του νησιού (3.500 περίπου οι μόνιμοι κάτοικοι) πολλαπλασιάζεται από το Πάσχα έως τα μέσα Οκτώβρη (φτάνοντας περίπου τους 10.000).

Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας βασίζεται σε μετακινήσεις από άλλες μονάδες, ιατρικού κυρίως αλλά και άλλου προσωπικού, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη έστω λειτουργία ασφαλείας. Προφανώς, με τέτοια «μπαλώματα», το ΚΥ Πάτμου απέχει κατά πολύ από τα κριτήρια που θα έπρεπε να υπάρχουν στις παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το πρόβλημα υποστελέχωσης του ΚΥ Πάτμου είναι χρόνιο. Υπηρετούν 6 ειδικευμένοι γιατροί (2 παθολόγοι, ο ένας εκ των οποίων αιτήθηκε απόσπαση στο ΚΥ Βάρης, 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος επικουρικός, 1 οδοντίατρος). Η οδοντίατρος που υπηρετεί στο ΚΥ Πάτμου, κατέχει προσωποπαγή θέση και με τη συνταξιοδότησή της σε ένα έτος περίπου καταργείται η θέση της. Οι δύο γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου που υπηρετούν, λήγει η θητεία τους τον επόμενο μήνα. Από τις 7 νοσηλεύτριες με προϋπηρεσία δεκαετίας στο ΚΥ, οι 4 είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου (η μία εκ των οποίων λήγει τον επόμενο μήνα) και 3 είναι μόνιμες, η μία εκ των οποίων έχει αιτηθεί απόσπαση σε άλλη μονάδα.

Υπηρετούν μόνο δύο οδηγοί ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να μένουν κενές βάρδιες και να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ οι τρεις κενές οργανικές θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί εδώ και χρόνια.

Στους Λειψούς

Σε ό,τι αφορά το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών, η ΕΙΘΕΛ επισημαίνει ότι «είναι άξιο απορίας γιατί αυτά τα ιατρεία φέρουν τον τίτλο του πολυδύναμου»...

Στο νησί με πληθυσμό 750 κατοίκων και πολλά παιδιά, οι κάτοικοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι. H κατάσταση όσον αφορά τη λειτουργία του ιατρείου κρίνεται επικίνδυνη, καθώς συνήθως υπηρετεί μόνο ένας γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας...

Παιδίατρος ούτε για δείγμα...

Σε Αγαθονήσι και Αρκιούς

Μία από τα ίδια, γύμνια σε ανθρώπινο δυναμικό και όχι μόνο, σε Αγαθονήσι και Αρκιούς.

150 κάτοικοι στο Αγαθονήσι, που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, ενώ το νησί δέχεται κατά περιόδους μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών. Και εδώ όμως υπηρετούν μόλις ένας γιατρός και ένας τραπεζοκόμος στο «πολυδύναμο ιατρείο».

Στους Αρκιούς, νησάκι με πληθυσμό περίπου 40 κατοίκων και με εκατοντάδες επισκέπτες το καλοκαίρι, το Περιφερειακό Ιατρείο είναι «φάντασμα», καθώς δεν υπηρετεί κανένας υγειονομικός, γιατρός ή νοσηλευτής. Επισκέπτονται το Ιατρείο ανά 15ήμερο γιατροί από το ΚΥ Πάτμου...

Εγκληματική κατάσταση και στο ΕΚΑΒ

Κοινή, καθημερινή πραγματικότητα για όλα τα νησιά των Βορείων Δωδεκανήσων είναι η υποστελέχωση και στο ΕΚΑΒ, καθώς και η έλλειψη κατάλληλων μέσων για διακομιδές ασθενών.

Συχνά το ΕΚΑΒ δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση με πτητικό μέσο σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται με πλωτά μέσα, προφανώς ακατάλληλα, από τα Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες αντιμετώπισης του αρρώστου.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό εξειδικευμένο στο ΕΚΑΒ.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας διακομίζουν εθελοντικά τα περιστατικά, εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους, προκειμένου να παραδώσουν τον ασθενή, αφού έχουν ταξιδέψει στο Αιγαίο, να επιστρέψουν και να συνεχίσουν την εφημερία τους ταλαιπωρημένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το διάστημα της απουσίας τους πρέπει να το καλύψει συνάδελφος (εάν υπάρχει), που έχει βγει ήδη από εφημερία κ.ο.κ.

Η Ενωση διεκδικεί κεντρικό, σύγχρονο σχεδιασμό με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (διασώστες, γιατρούς) που θα υπηρετεί σε αποκεντρωμένες μονάδες, διάσπαρτες στο Αιγαίο, με στρατηγική τοποθέτηση και σύγχρονα μέσα μεταφοράς, στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών των ασθενών που θα συνδέει τις μονάδες Υγείας.

Οργανωμένος αγώνας απέναντι στην πολιτική που μας γυρνά μισό αιώνα πίσω

Ο Γιώργος Τσουκαλάς, πρόεδρος της ΕΙΘΕΛ, σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» υπογραμμίζει τα εξής:

«Σε μια εποχή με τεράστια πρόοδο της επιστήμης, των τεχνικών μέσων, με σύγχρονα φάρμακα, με πολυπληθές εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, αντί ο λαός στα νησιά να απολαμβάνει καθολική πρόσβαση στη σύγχρονη πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, καλείται να συμβιβαστεί με την οπισθοδρόμηση μισό αιώνα πίσω, όταν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν γνώριζαν γιατρό, αλλά ο "θεός" του χωριού ήταν ο φαρμακοποιός και "η κυρά μας η μαμή", ελλείψει επιστημονικής γνώσης, υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού...

Ολα όσα ζούμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ, της πολιτικής στην Υγεία που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μόνο αν δούμε αυτήν τη ρίζα του προβλήματος, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι δημόσιες μονάδες Υγείας συνεχώς υποβαθμίζονται.

Ο ενιαίος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των άμεσα συνεργαζόμενων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του δημόσιου κρατικού Κέντρου Υγείας, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Επιπλέον είναι προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα.

Το περιεχόμενο και η αποστολή της ΠΦΥ χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήρια για τη διαμόρφωση στόχων πάλης στο κίνημα της περιοχής. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, κατορθώσαμε με τον οργανωμένο αγώνα να πετύχουμε μια μικρή ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων στην Υγεία στα νησιά μας. Παράλληλα με την προσπάθεια ενίσχυσης αυτού του αγώνα, αναδεικνύουμε καθημερινά με παρεμβάσεις μας τις αντικειμενικές αιτίες των προβλημάτων και στον τομέα της Υγείας, τον χαρακτήρα της ανάπτυξης για τα καπιταλιστικά κέρδη που συμπιέζει όλες τις κοινωνικές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ