Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Στο επίκεντρο τα Δ. Βαλκάνια

Πώς θα ξεκινήσει εκ νέου η πορεία ένταξης στην ΕΕ της Αλβανίας και Β. Μακεδονίας συζήτησαν χτες οι μετέχοντες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβρη, όταν αρνήθηκε στις δύο χώρες την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας των αντιρρήσεων κυρίως της Γαλλίας, όπως και Ολλανδίας, Δανίας.

Στο Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης που κατέθεσε η Γαλλίδα υπουργός, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Amelie de Montchalin, ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει μια πρόταση μέχρι τον Γενάρη, προκειμένου να αλλάξει η «μεθοδολογία», βάσει της οποίας κρίνεται αν μια χώρα είναι έτοιμη, από πλευράς «μεταρρυθμίσεων» (σε οικονομία, Κράτος Δικαίου κ.λπ.), να ξεκινήσει πορεία ένταξης προς την ΕΕ.

Την εξέλιξη χαιρέτισε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο Συμβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, δηλώνοντας κατόπιν πως «πήραμε την απόφαση να στείλουμε ένα μήνυμα, ένα μήνυμα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε με την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να μη ληφθεί η απόφαση που έπρεπε στο συμβούλιο του Οκτωβρίου, να στείλουμε ένα μήνυμα και προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πως τους θέλουμε στη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και προς την Κομισιόν ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτήν τη διεύρυνση και αυτό είναι υιοθετώντας μια καινούργια διαδικασία διεύρυνσης».

Ανάλογο «μήνυμα» θα μεταφέρει άλλωστε την ερχόμενη βδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, προκειμένου να διασφαλίσει η κυβέρνηση της ΝΔ την «πιστή εφαρμογή» της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως απαραίτητη συνθήκη για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της γείτονος. Για τον ίδιο σκοπό, βλέπει σήμερα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την ομόλογό του από τη Β. Μακεδονία, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας.

Τον τόνο έδινε από χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», έλεγε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Προανήγγειλε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία ως μέλη της ΕΕ «θα στηρίξουν» την ευρωενωσιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την άνοιξη. «Σε αυτό το διάστημα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε - συμπεριλαμβανομένων επικοινωνιών με τις χώρες που έχουν αντιρρήσεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία - προκειμένου να υπάρξει κάτι πιο χειροπιαστό στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την άνοιξη», διαβεβαίωσε.

Να σημειωθεί πως οι «εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια» είναι και ένα από τα βασικά θέματα στο καταστατικό και εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ζάγκρεμπ, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επισημάνσεις για να «μην προλάβουν άλλοι» στα Βαλκάνια (2023-10-21 00:00:00.0)
Με ΝΑΤΟική σημαία σε Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο (2021-11-04 00:00:00.0)
Στον «αφρό» αντιθέσεις και επικίνδυνα σχέδια (2019-10-19 00:00:00.0)
Συνεδριάζει και σήμερα για οικονομία, Τουρκία και Βαλκάνια (2019-10-18 00:00:00.0)
«Απαραίτητη» η ένταξη στην ΕΕ λέει η Μογκερίνι... (2019-09-04 00:00:00.0)
Εξελίξεις σε φόντο ΝΑΤΟ και ΕΕ (2018-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ