Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Περήφανος χαιρετισμός» στο Γοργοπόταμο!

Μέγα πλήθος και πάθος στην εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ για την 59η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας

Το τσουχτερό κρύο δεν μπόρεσε να εμποδίσει το μαζικό -αγωνιστικό γιορτασμό στο Γοργοπόταμο
Το τσουχτερό κρύο δεν μπόρεσε να εμποδίσει το μαζικό -αγωνιστικό γιορτασμό στο Γοργοπόταμο
Κόντρα στον πολύ άσχημο καιρό, με το πείσμα που τους διακρίνει, οι αντιστασιακοί, προχτές την Κυριακή το μεσημέρι, στο Γοργοπόταμο, τίμησαν αγωνιστικά την 59η επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας από τους ηρωικούς αντάρτες με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη. Απτόητοι από τη βροχή και το τσουχτερό κρύο και παρά τα προβλήματα που βαραίνουν από την ηλικία τους, πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ έφτασαν με αρκετές δεκάδες πούλμαν - αλλά και ΙΧ από τις γύρω περιοχές - και συμμετείχαν μαζί με πολλούς ακόμα φίλους της Αντίστασης και νεολαίους στην επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ και οι άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις.

Η γενιά που δε συμβιβάστηκε, αγωνίστηκε και έδιωξε τους βάρβαρους κατακτητές και πολέμησε τους ιμπεριαλιστές, που φυλακίστηκε, εξορίστηκε, σύρθηκε μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα χωρίς να λυγίσει. Αυτή η δρακογενιά ήταν εκεί μπροστά στη Γέφυρα του Γοργοπόταμου πάντα παρούσα, με τα τιμημένα λάβαρα των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, όπως είπε ο αγωνιστής που άνοιξε την εκδήλωση, όχι μόνο για να τιμήσει τους νεκρούς της Αντίστασης, αλλά και για να διαβεβαιώσει πως και σήμερα στέκει ορθή και αγωνίζεται, μάχεται και πολεμά για «να πάρουν σάρκα και οστά» τα οράματα του ΕΑΜ, της Εθνικής Αντίστασης για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή για το λαό μας. Πως αγωνίζεται και παλεύει, σήμερα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να σταματήσει η, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη της ΝΔ, συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και να αποκρουστεί η επίθεση στα λαϊκοδημοκρατικά δικαιώματα με «τρομονόμους» και άλλες αντιδημοκρατικές διατάξεις.

Στην εκδήλωση, εκτός των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και άλλων ΕΑΜογενών αντιστασιακών οργανώσεων και πολλών παραγόντων, παραβρίσκονταν και τίμησαν την επέτειο αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αντιπροσωπεία της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, της ΝΕ Φθιώτιδας και της ΚΝΕ.

Στο χαιρετισμό του εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ, υπενθύμισε τη λαμπρή ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης και τη συμβολή των κομμουνιστών, για να επισημάνει ότι η μεγαλύτερη τιμή από το ΚΚΕ σήμερα είναι η συνέχιση της δράσης για τα μεγάλα ιδανικά και οράματα της Αντίστασης μέσα από τους καθημερινούς πολιτικούς, κοινωνικούς και ιδεολογικούς αγώνες χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, όπως στα χρόνια της κατοχής. Καθώς και σήμερα, σε άλλες συνθήκες βέβαια, το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης του λαού μας ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και το διεθνή ιμπεριαλισμό, που είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες των λαών. Ομως πραγματικά μεγάλη δύναμη που θα χαλάσει τα σχέδια της νέας τάξης είναι οι λαοί με τη μαζική πολιτική δράση, με τον ενωμένο ταξικό διεθνιστικό αγώνα. Σ' αυτή την προοπτική το ΚΚΕ σήμερα αγωνίζεται για το ενιαίο Λαϊκό Μέτωπο της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για λαϊκή εξουσία που θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, για τη λαϊκή οικονομία.

Στην κεντρική ομιλία, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, ο αντιστασιακός Γ. Φιλιππίδης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λάρισας, υπενθυμίζοντας τα 60 χρόνια του ΕΑΜ και τα 55 του ΔΣΕ, αναφέρθηκε στον ευρύτερο πατριωτικό ρόλο του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ - και στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη - όπου οργανωτής και καθοδηγητής εκείνου του αγώνα κατά του φασισμού ήταν το ΚΚΕ που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του. Ο ομιλητής επικέντρωσε στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, για να υπογραμμίσει πως δεν είναι πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, αλλά πόλεμος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Ετσι, αφού στηλίτευσε τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο αυτό, κάλεσε τη νέα γενιά μαζί με τους αντιστασιακούς να παλέψουν για απεμπλοκή της χώρας μας και να φράξουν το δρόμο στον ιμπεριαλισμό.

Στο ψήφισμα που διάβασε ο ΓΓ της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης καταγγέλλεται η κυβέρνηση που αρνείται και να δεχτεί αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ για να συζητήσει τα προβλήματα των αντιστασιακών και την ανάδειξη των αξιών της Αντίστασης. Επίσης, καταγγέλλεται μαζί με τον τυχοδιωκτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η συμμετοχή σ' αυτόν της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακόμα, καλείται η κυβέρνηση, τώρα αμέσως, να απαλλοτριώσει τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής για να στηθεί, εδώ, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Οι αντιστασιακοί καταδικάζουν, επίσης, την κυβερνητική επιχείρηση εξαγοράς της προσέλευσης στο Γοργοπόταμο, κάτι που μεταβάλλει την εκδήλωση από λαϊκό προσκύνημα σε ευτελή προεκλογική φιέστα.

Τέλος, εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση των αντιστασιακών στους Ελληνες αγρότες που αγωνίζονται διεκδικώντας το δικαίωμα να ζήσουν, ενάντια στην πολιτική της φτώχειας που τους επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, όπως και στους άλλους εργαζόμενους...

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιστασιακά τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, ενώ το προσκλητήριο των νεκρών διάβασε ο γνωστός λογοτέχνης Βασίλης Λιόγκαρης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο δήμαρχος Γοργοποτάμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ