Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
«Ανοικτός» σε ληστρικότερες αλλαγές

Συμπίπτουν επί της ουσίας κυβέρνηση και ΝΔ, αλλά το στενό κομματικό όφελος δεν επιτρέπει, προς το παρόν, συμφωνίες

Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά τις «διαφωνίες» και τις κόντρες μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Στην πραγματικότητα κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον εκλογικό νόμο προς όφελος της ενίσχυσης και αδιατάραχτης κυριαρχίας του δικομματισμού, αλλά μέχρι στιγμής δεν «τα βρίσκουν», επειδή μεσολαβεί το «στενό» κομματικό όφελος. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ηγεσία της ΝΔ δείχνει να διστάζει να ακολουθήσει.

Με σκοπό να διασκεδάσει τις ανησυχίες και τους ενδοιασμούς της Ρηγίλλης και να υπάρξει «ένα πεδίο εθνικής συνεννόησης» ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος ο υπουργός ήταν σαφής: «Τα κόμματα πρέπει να μπουν σε αυτή τη συζήτηση για την αλλαγή γενικότερα του εκλογικού συστήματος για τις μεθεπόμενες εκλογές». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «δεν μπορεί με την ίδια διαδικασία που εξάντλησε τα όριά της να γίνουν και αυτή και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση και η μεθεπόμενη»!. Η συζήτηση, είπε, θα γίνει από μηδενική βάση, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν τίθεται θέμα αναλογικότερου εκλογικού νόμου». Ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε μια απλή αναλογική(!), πρόσθεσε. Αυτή τη συζήτηση, πρόσθεσε, «θα την κάνουμε με όσα κόμματα και φορείς επιθυμούν... Τώρα αν αυτό καταλήξει σε μια αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτό θα φανεί στην πορεία». Προσδιορίζοντας τους στόχους των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα είπε «εμένα με ενδιαφέρει πάνω απ' όλα η πορεία του πολιτικού συστήματος».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ο Κ. Καραμανλής «κατέστησε σαφές στον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου». Αυτό που επισήμανε ήταν η ανάγκη ελέγχου και εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, καθώς και η έγκαιρη δημοσιοποίησή τους. Οσον αφορά τα θεσμικά της Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «οι όποιες προτάσεις πρέπει να κατατεθούν μετά τις δημοτικές εκλογές», πράγμα με το οποίο δήλωσε ότι συμφωνεί ο Κ. Σκανδαλίδης.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ΝΔ θα προσέλθει στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής την επόμενη Τρίτη, 11 Δεκέμβρη. Μεταξύ των συνεργατών του υπήρχαν διιστάμενες απόψεις.

Στη συνάντηση Καραμανλή - Σκανδαλίδη συζητήθηκαν επίσης και τα «12 σημεία» που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Κ. Καραμανλής «κρούει ανοιχτές θύρες, αφού τα περισσότερα από αυτά τα σημεία είναι πολιτικές ενσωματωμένες στην κυβερνητική πολιτική και δεν υπάρχει λόγος ουσιαστικής διαφοροποίησης», δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Κ. Σκανδαλίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ