Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καλπάζουν τα τραπεζικά δάνεια

Στο 16,5% του ΑΕΠ ανήλθαν αυτού του είδους τα δάνεια τον προηγούμενο Σεπτέμβρη

Συνεχίστηκε και τον προηγούμενο Σεπτέμβρη ο ιλιγγιώδης ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών και των στεγαστικών δανείων, όπου οι μεν εμπορικές τράπεζες δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα της κατάκτησης συνεχώς νέων μεριδίων, οι δε εργαζόμενοι - καταναλωτές υπερχρεώνονται επικίνδυνα και μάλιστα με τοκογλυφικούς όρους. Τα υπόλοιπα των δύο αυτών μορφών δανείων το Σεπτέμβρη αντιστοιχούσαν στο 16,4% του ΑΕΠ, κάτι που καταδεικνύει την επιταχυνόμενη αύξηση των δανείων αυτών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος του προηγούμενου Σεπτέμβρη, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ανέρχονταν σε 14,3 δισ. ευρώ ή 8,9 τρισ. δραχμές. Ο δε ρυθμός αύξησής τους σε ετήσια βάση (Σεπτέμβρης 2001/2000) ανήλθε σε 35,3% που είναι και ο υψηλότερος του έτους.

Ακόμα πιο ψηλά κυμάνθηκε η καταναλωτική πίστη, τα υπόλοιπα της οποίας ανήλθαν στο τέλος του Σεπτέμβρη σε 7,1 δισ. ευρώ ή 2,4 τρισ. δραχμές. Ο δε ετήσιος ρυθμός αύξησής τους ανήλθε σε 47,2%. Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα οποία, παρά τους τοκογλυφικούς, ληστρικούς όρους χορήγησής τους - τα επιτόκια των καρτών φτάνουν μέχρι και 17,5%-18% - αυξήθηκαν σε ετήσια βάση με ρυθμό 62,5%! Ακολουθούν τα δάνεια που χορηγούνται με την προσκόμιση δικαιολογητικών, τα οποία αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 49,4% και τέλος τα προσωπικά δάνεια, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν με ρυθμό 27,5%.

Από την εξέλιξη αυτή είναι κατ' αρχάς ευνοημένες οι τράπεζες και οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα εμπορεύματα των οποίων προωθούνται μέσω των δανείων αυτών. Ενδεικτικό είναι ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων διατηρούνται στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων, λόγω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που προωθούν από κοινού τράπεζες και εταιρίες αυτοκινήτων. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες, μέσω των δάνειων αυτών, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ανέπαφα τα υπερκέρδη που σημείωσαν κατά τη «χρυσή» δεκαετία του '90. Ηταν η απάντηση των τραπεζών στην προσαρμογή τους στις συνθήκες του ευρώ. Ευνοημένη είναι και η κυβέρνηση. Από τη μια διατηρείται μια επίπλαστη εικόνα ευημερίας, η ζήτηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και μάλιστα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ σημαντικά είναι και τα φορολογικά οφέλη. Από την άλλη, καλύπτεται το αποκρουστικό πρόσωπο των πολιτικών λιτότητας. Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους - δανειολήπτες όμως θα αρχίσουν από τη στιγμή που η πληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων για τα πάσης φύσεων δάνεια θα αρχίσει να καλύπτει όλο και ένα μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ