Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αξιώνουν ανατιμήσεις μέχρι 20%!

Εκβιάζουν και απαιτούν, για το... καλό των ασθενών

Πιέσεις για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων 5 - 20%, που θα πλήξουν καίρια τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, ασκεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τη στιγμή μάλιστα που τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών γιγαντώνονται. Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που ακυρώνει τις ρυθμίσεις της Αγορανομικής Διάταξης 6/97, σύμφωνα με την οποία για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη ευρωπαϊκή τιμή, οι φαρμακευτικές εταιρίες αξιώνουν μάλιστα από το δημόσιο και αναδρομικές αυξήσεις των τιμών, για δήθεν ζημιές που υπέστησαν από το 1997, της τάξεως των 200 δισ.! Αποκαλύπτοντας παράλληλα την εκβιαστική τους τακτική, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, συνέδεσαν τις ανατιμήσεις με τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και το... όφελος των ασθενών!

Ο ΣΦΕΕ αξιώνει να καταργηθεί ο καθορισμός των τιμών στα φάρμακα με βάση τις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ και να προσδιορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που είχε το φάρμακο στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκπρόσωποί του απειλούν ότι θα προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων αναστολής των Δελτίων Τιμών που δε θα εκδίδονται με αυτό το καθεστώς. Πέραν των άλλων, απειλεί ότι θα συστήσει στις εταιρίες μέλη του να καταθέσουν αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με τις οποίες θα ζητήσουν την αποκατάσταση της «ζημίας» την οποία έχουν υποστεί οι πωλήσεις τους από τον Οκτώβρη του 1997.

Πέραν όμως των άλλων, ο ΣΦΕΕ ζητά την κατάργηση του κοστολογίου στα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την τιμολόγησή τους με τον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές στα εισαγόμενα φάρμακα. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο ΣΦΕΕ επιδιώκει την κατάργηση της διατίμησης του φαρμάκου που θα σημάνει την παράδοση του λαϊκού αγαθού στα χέρια των πολυεθνικών εταιριών.

«Το μικρό παράλληλο εμπόριο που κάνουμε είναι απόλυτα νόμιμο και πολλές χώρες της Ευρώπης το επιδιώκουν κιόλας γιατί μειώνει τις τιμές των φαρμάκων προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων» ισχυρίστηκε χτες ο Ε. Αδάμου, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συνδέσμου, που εκπροσωπεί τις φαρμακαποθήκες. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων που ζητεί ο ΣΦΕΕ δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τις παράλληλες εξαγωγές οι οποίες αποτελούν διεθνή τάση της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ