Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑμεΑ
Στον οργανωμένο αγώνα για τις ανάγκες των αναπήρων η διέξοδος

Συνέντευξη Τύπου χτες από φορείς του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
Τα αποτελέσματα από τη διαχρονική αντιαναπηρική πολιτική, που αντιμετωπίζει τα κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες ως «κόστος» και «ατομική υπόθεση», αποτυπώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

«Για μας είναι μέρα διεκδίκησης και η σημερινή. Εδώ και χρόνια η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζεται από το κράτος ως "κόστος" και κέρδος για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές και ό,τι υπάρχει απαξιώνεται, με σκοπό να διαλυθεί εντελώς», σημείωσε η Αιμιλία Παλαβού εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου, αναφέροντας παραδείγματα υπολειτουργίας των Ειδικών Σχολείων, των τεράστιων δυσκολιών στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης, των πολύμηνων καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των θεραπειών των παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ. «Ζητάμε το αυτονόητο, να έχουν τα παιδιά μας όσα χρειάζονται για να σταθούν στα πόδια τους», είπε.

Από την Σοφία Σκλαβενίτη, πρόεδρο του ΣΕΜΙΣΕΑ, αναδείχθηκε το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου της Ειδικής Αγωγής, με τις συμβάσεις των 3,5 ευρώ την ώρα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εντατικοποίηση κ.ο.κ. «Γι' αυτό, είναι κρίσιμο ζήτημα η υπογραφή κλαδικής σύμβασης που έχει επεξεργαστεί το Σωματείο και επανειλημμένα έχει καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης, που μεγαλύτερα θύματά της θα είναι οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η Στέλλα Βαλαβάνη, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης, νυν ΚΕΔΔΥ, με τις τεράστιες ελλείψεις και την αναμονή για αξιολογήσεις να φτάνει μέχρι και τα τρία χρόνια. Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί από την Περιφέρεια Αττικής η τύχη του 2ου ΚΕΣΥ Β' Αθήνας, που φιλοξενείται προσωρινά σε σχολικές αίθουσες και εξυπηρετεί 283 σχολικές μονάδες και 40.000 μαθητές.

Τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες περιέγραψε ο Κυριαζής Ρουσακάκης, απόφοιτος της Νομικής Σχολής, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες μετακίνησης, τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, το δυσπρόσιτο εκπαιδευτικό υλικό κ.λπ. Το σύστημα, είπε, μετατρέπει όλες αυτές τις ανάγκες σε ατομική υπόθεση μέσα από την υποχρηματοδότηση.

Για τα τεράστια προβλήματα στον Ειδικό Αθλητισμό μίλησε ο Σωτήρης Δέδες εκ μέρους του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Κεραυνός», περιγράφοντας τα αποτελέσματα της ισχνής επιχορήγησης, ενώ ανέδειξε το χρόνιο αίτημα για δημιουργία Ειδικού Αθλητικού Κέντρου που να καλύπτει όλες τις αναπηρίες.

Τέλος, για την ανάγκη καθολικής, δημόσιας και δωρεάν πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης από τη στιγμή σύλληψης και γέννησης του παιδιού, παρακολούθησης της εξέλιξης, ανάπτυξης και υποστήριξης του παιδιού με κάθε μέσο από την επιστημονική κοινότητα, μίλησε η Νατάσα Καμπέλη εκ μέρους της ΟΓΕ.

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, χτες, δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ ανάρτησαν πανό έξω από τα γραφεία της ΕΣΑΜΕΑ, όπου αναγραφόταν: «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΣΑΜΕΑ κάνουν εμπόριο στις πλάτες των ΑμεΑ». Ενώ σχολιάζοντας το ξήλωμα των πανό, ο Γιώργος Μπίλης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ανέφερε: «Τα "τσακάλια" της ΕΣΑΜΕΑ ενοχλήθηκαν από τα πανό και τα κατέβασαν. Ο δήμος αρνείται τη συμμετοχή του στο ξήλωμα. Τέτοιες ενέργειες δεν μας πτοούν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αποκάλυψη των ενεργειών της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΕΣΑΜΕΑ. Το αγωνιστικό αναπηρικό και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έχοντας ξεκάθαρο τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων και των ΑμεΑ, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα της πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενάντια στο ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο καλά οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας μας είναι η μόνη διέξοδος».

  • Την Κυριακή 8 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η ΓΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια εγγραφών στο Σωματείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ